Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Музеї народної архітектури і побуту відкрили новий сучасний Інформаційно-освітній центр

У Музеї народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького, відомому як Шевченківський гай, відкрили новий сучасний Інформаційно-освітній центр.

Сьогодні, 29 вересня, в Музеї народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького відбулося урочисте відкриття Інформаційно-освітнього центру. Цей простір – нова «візитівка» Львівського Скансену, що у народі носить назву Шевченківський гай.

Ідея облаштування нового входу до музею виникла ще вкінці 1980-х років, проте її реалізація розпочалася лише у 2016 році. У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії до проєкту будівлі довелося внести зміни. 

У новому плані приміщення врахований безпековий фактор та облаштоване укриття площею понад 130 м. кв, який вміщує понад 200 відвідувачів. Загальний бюджет проєкту з 2018 року до 2024 року становить 66 млн грн.

За словами директора Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького Михайла Закопця, музеї завжди на часі. Вони повинні існувати як місця для збереження та популяризації нашої культури. 

«Як відомо, у Гаю під час поганої погоди не завжди вдається насолодитися екскурсіями на свіжому повітрі, тому цей простір стане чудовою альтернативою. Тим більше, ми врахували всі вимоги сьогодення: від доступності для людей з інвалідністю до безпекових факторів. Особливо приємно, що тут є освітній простір для дітей.

Хочу подякувати всім, хто долучився до створення цього простору. Велику частину будівництва профінансували за рахунок коштів платників податків, частину – за підтримки інвесторів та власних коштів музею. 

Запрошую всіх насолоджуватись, досліджувати, і, головне, єднатися навколо нашої культурної спадщини», – наголосив директор Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького Михайло Закопець.

Він також розповів, що ідейним автором проєкту є Микола Шеремета, а весь дизайн включно з навігацією та написами втілив Остап Галюк. 

Відкриття інформаційно-освітнього центру відтепер змінить маршрут для відвідувачів – тут запрацюють квиткові каси та інформаційна стійка. Звідси стартуватимуть оглядові екскурсії, квести, вхід на майстеркласи, лекторії та усі події. Ворота колишньої каси працюватимуть як вихід з музею.

Також в центрі облаштований дитячий освітній простір, конференц-зали для проведення освітньо-наукових заходів, кафе, музейна крамничка. А також адміністративний корпус, де розташовані робочі кабінети для персоналу музею – наукових працівників та адміністрації, архітектурні та художні майстерні. 

Будівля простору інклюзивна та безбар'єрна, у ній обладнані пандуси та доріжки для пересування на кріслі колісному, вбиральня для маломобільних груп населення, кімната догляду за немовлятами, понижена стійка на касі.

Генеральний директор Національного музею у Львові ім. А. Шептицького Ігор Кожан подякував Михайлу Закопцю, чия енергія та відданість допомогли втілити цей проєкт. 

«Наш проєкт народжувався протягом дев'яти років, і сьогодні, коли ми бачимо це приміщення, вся наша праця набуває сенсу.

З архітектурної точки зору, наш простір є майже невидимим: він органічно вплетений у природне середовище, ставши його частиною. Це дозволяє нам не порушувати гармонію ландшафту, зберігаючи автентичність місця.

Особлива подяка Михайлу за його невтомну енергію та внесок у цей проєкт. Його бачення та наполегливість стали ключовими факторами в тому, що ми маємо можливість сьогодні презентувати не просто архітектурний об'єкт, а культурний простір, який буде наповнюватися новими сенсами разом з кожним, хто сюди завітає», – підкреслив Ігор Кожан.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький висловив щиру вдячність за втілення такого великого культурного проєкту, що стане важливим місцем для жителів міста та області. 

«Музей народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького є найбільшим музеєм такого типу під відкритим небом у всій Європі. Щиро бажаю, щоб він став ще й найвідвідуванішим.

Міцного здоров’я та добробуту всім, хто тут працює чи працюватиме. Лише найприємніших вражень на роки всім, хто буде відвідувати цей музей. Мирного українського неба над головою всім нам.

Дякуємо оборонцям України за те, що ворогу ніколи не здолати нашу ідентичність і нашу культуру. 

Ми все пройдемо. Головне – бути світлом і підтримувати одне одного», – наголосив Максим Козицький.

У день відкриття Інформаційно-освітнього центру, гості скансену мають можливість ознайомитися не тільки з опціями нового простору, але й доєднатися до екскурсій музеєм, відвідати діючі виставки та майстер-класи з гончарства та особливе співоче дійство.

Для усіх охочих ознайомитися з новим простором та прогулятися діючою експозицією, вхід до музею у цей день – вільний.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ