Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Спеціальності, які отримали найбільший обсяг "бюджетних" місць

У Міністерстві освіти і науки надали інформацію про спеціальності, які у 2018 році отримали найбільшу кількість державного замовлення, - Освіта.ua.

За словами директора директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олега Шарова, 11 липня Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про державне замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, та підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2018 році», текст якої готується  до публікації.

Разом з тим, він зазначив, що користуючись проектом документа, можна визначити низку важливих параметрів вступної кампанії. Наприклад, спеціальності, яким надано найбільший обсяг держзамовлення на основі повної загальної середньої освіти, тобто для випускників 11-х класів.

Так, найбільше місць держзамовлення отримали такі 10 спеціальностей:

«Середня освіта» (за усіма предметними спеціальностями) - 7 475 місць;
«Медицина» - 4 507;
«Комп'ютерні науки» - 3 216;
«Правознавство» - 3 090;
«Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» - 2 736;
«Будівництво та цивільна інженерія» - 2 650;
«Філологія» (усі мовні напрями) - 2 210;
«Галузеве машинобудування» - 2 025;
«Комп'ютерна інженерія» - 1 951;
«Правоохоронна діяльність» - 1 910.

Також Олег Шаров нагадав, що можливість здобувати освіту за кошти бюджету не обмежується місцями державного замовлення. Адже частина бюджетних місць надається як регіональне замовлення. Такі місця розподіляються в усі комунальні заклади вищої освіти, які готують фахівців різних рівнів - від молодшого спеціаліста до магістра і аспірантури.

Також регіональне замовлення надається в державних коледжах та технікумах, які не входять до складу вишів та фінансуються з місцевих бюджетів з 1 січня 2018 року.

12 липня розпочався прийом заяв про вступ до українських вишів для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра, молодшого спеціаліста на базі 11 класів, а також магістра медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ