Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Спортивний одяг та технології

І англійська Прем’єр-ліга, і американська НФЛ ще раз підтверджують, що спорт – це багатомільярдна галузь, і найкращі команди все частіше шукають новітні технології, які б надали їм перевагу.

І англійська Прем’єр-ліга, і американська НФЛ ще раз підтверджують, що спорт – це багатомільярдна галузь, і найкращі команди все частіше шукають новітні технології, які б надали їм перевагу.

Ще донедавна збір даних та результатів продуктивності спортсменів був трудомістким процесом. Тренери та спортивні аналітики годинами збирали інформацію, передивляючись ігри та тренування, витягуючи зведення, що стосуються розвитку гравців. Але технологічна аналітика продуктивності все це змінила.

Сьогодні спортсмени можуть носити спеціальні пристрої або жилети з функцією GPS-відстеження, що фіксують швидкість і відстань, яку вони пробігають, а також вплив на стан їхнього тіла. Ця інформація допомагає тренерам розробляти тренувальні плани, щоб уникнути перевтоми та максимізувати результати в дні матчів. Це може бути корисно не тільки для традиційних спортсменів, але і для тих, хто змагається в кіберспорті. Для багатьох професійних геймерів збалансований спосіб життя може покращити загальний стан здоров’я, а також ігрові показники. Вправи дають незліченну кількість переваг, які можуть допомогти гравцям досягти вищого рівня – як фізичного, так і розумового. Три основні переваги включають покращену витривалість, підвищену здатність справлятися зі стресом та покращену когнітивну функцію. Все це може зіграти вирішальну роль під час таких великих подій, як FIFA eEuroживі події PokerStars, Чемпіонат світу League of Legends тощо.

Компанія STATSports, що базується в Північній Ірландії, є лідером у галузі аналізу ефективності спортсменів. Більшість команд англійської Прем'єр-ліги (АПЛ), а також найкращі команди з регбі та американського футболу використовують її технології.

У 2018 році компанія уклала п'ятирічну угоду з Федерацією футболу США, яка, як повідомляється, коштувала 1 мільярд фунтів стерлінгів (1,2 мільярда доларів).

«Коли ми заснували компанію 12 років тому, ця технологія була в зародковому стані, – поділився співзасновник STATSports Шон О'Коннор. – Зараз вона поширена серед більшості видів спорту на всіх рівнях, і сьогодні мова йде про можливість використовувати її на максимумі».

Випущене компанією у 2020 році програмне забезпечення Sonra 3.0 дозволяє командам майже миттєво переглядати дані з годинника Apple або iPad, так що навіть під час змагань гравці та тренери можуть отримувати відгуки та коригувати тактику в середині гри.

Продуктивність гравців

Том Аллен є провідним футбольним науковцем «Арсеналу» з 2017 року. Він повідомляє, що гравці, як і тренери, зараз виявляють інтерес до даних про продуктивність.

«Коли я вперше починав, нікого насправді не надто турбувала ця статистика, – говорить він. – Зараз усі вже звикли бачити інформацію, що надсилається на телефони, і їх все більше цікавить, як вони прогресують».

Елітні спортсмени завжди дуже конкурентоспроможні. Вони хочуть знати «чому хтось робить більше, ніж я? Я мав би робити більше, ніж …», і таким чином підштовхують один одного.

Протягом останнього року ця технологія також використовувалась для відстеження продуктивності поза тренувальним майданчиком. У зв’язку з тим, що англійська Прем’єр-ліга була тимчасово зупинена у 2020 році, клуби використовували пристрої STATSports для відстеження своїх гравців, коли вони тренувались дистанційно.

Як повідомив Аллен, спортсмени мали дуже жорсткий режим, адже їм потрібно було підготуватись до змагань та ігор, які відбудуться після зняття національних обмежень. Була створена спеціальна група, де відстежувалися показники гравців. Цікаво, що доступ до цієї інформації та можливість порівняти себе з колегами призвела до зростання конкуренції та намагання спортсменів постійно покращувати свої результати.

Поки ліга була призупинена, STATSports складав «звіт про близькість гравців», який показував, скільки часу під час тренувань гравці проводили в межах двох метрів один від одного – мінімальна відстань, рекомендована урядовою політикою соціального дистанціювання. АПЛ представила дані уряду в рамках зусиль з відновлення ліги.

За даними Grand View Research, до 2025 року індустрія спортивної аналітики може коштувати 4,6 мільярда доларів, а технологія може стати доступною і на рівні любителів.

Такі компанії, як австралійська Catapult, яка також працює з командами АПЛ, і STATSports вже розробили системи, орієнтовані на аматорський ринок, дозволяючи користувачам порівнювати свої результати як із ровесниками, так і з професіоналами.

О'Коннор зазначає, що аматори та просто любителі спорту можуть створити власну лігу зі своїми друзями. В той самий час, вони можуть порівняти свої показники із показниками елітних професійних спортсменів та побачити свій реальний рівень. Попит на технологію та програмне забезпечення стабільно зростає і серед професіоналів, і серед аматорів, повідомляється у компанії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ