Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд Кіпру заморозив активи Ахметова на $820 мільйонів

Окружний суд Нікосії (Кіпр) заморозив активи бізнесмена Рината Ахметова на суму $820 мільйонів. Про це повідомляє видання Financial Times, яке отримало копію рішення суду.

"Ринат Ахметов, найбагатша людина України, отримав розпорядження від суду Кіпру, який заморозив $820 мільйонів його активів", - йдеться у повідомленні.

За даними видання, під дію цього рішення може потрапити квартира Ахметова у Лондоні, яка є найдорожчою приватною резиденцією у Великій Британії.

Як зазначається, рішення окружного суду Нікосії щодо Ахметова та дев'яти інших осіб було ухвалене 27 грудня у справі про продаж групі СКМ Ахметова телекомунікаційної групи «Укртелеком» у 2013 році за позовом Raga Establishment. Компанія Raga Establishment, власником якої колишній голова правління банку «Родовід» Денис Горбуненко, позивається щодо отримання повної оплати за продаж структури. За версією Горбуненка, компанія погодилася продати Ахметову «Укртелеком» за $860 мільйонів, а Ахметов виплатив лише $100 мільйонів.

Зазначається, що справа також потенційно впливає на інтереси іншого українського бізнесмена Дмитра Фірташа, який в Австрії очікує на екстрадицію до США. Його група компаній Group DF заборгувала Raga $300 мільйонів, частково профінансувавши початкову приватизацію «Укртелекому» в 2011 році, вважає Горбуненко.

За інформацією видання, Ахметов має право оскаржити заморожування активів до 8 січня.

За оцінкою журналу "Forbes", статки Ахметова торік становили $4,6 мільйона. Він має активи у вугільній промисловості, виробництві сталі, енергетиці, сфері телекомунікації. До його активів належить і футбольний клуб "Шахтар".

Як відомо, у жовтні 2017 року Господарський суд Києва повернув пакет акцій компанії «Укртелеком» у державну власність, розірвавши договір купівлі-продажу акцій «Укртелекому» у березні 2011 року.

На приватизаційному конкурсі в 2011 році було продано 92,791% статутного капіталу ВАТ «Укртелеком», які викупила компанія «ЕСУ», заплативши 10,57 мільярда гривень. У 2013 році холдинг українського бізнесмена Ріната Ахметова «Систем Кепітал Менеджмент» завершив угоду з придбання 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належить 100% «ЕСУ».

Генпрокуратура проводить розслідування щодо незаконного виділення за вказівкою колишнього президента Віктора Януковича 220 мільйонів гривень з державного бюджету та приватизації 93% акцій «Укртелекому» за заниженою на 1,6 мільярда гривень ціною.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ