Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Ситуація із захворюваності на менінгіти у Львові

Ситуація із захворюваності на менінгіти у місті Львові, - завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ “Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України” Вашкурак Галина Василівна.

Впродовж вересня випадків менінгококового менінгіту серед дітей, які відвідують організовані колективи (школи, гімназії, ліцеї, дитячі дошкільні заклади) не реєструвалося. Серед вказаних контингентів зареєстровано 13 випадків серозного менінгіту. Менінгококовий і серозний менінгіт — це дві різні хвороби, які різняться, як збудниками, так і клінічними формами перебігу.

Менінгококова інфекція (менінгіт) викликається тільки збудником бактеріальної природи - менінгококом, а серозний менінгіт може бути викликаний різноманітними вірусами, бактеріями та грибами. Серозний менінгіт симптоматично протікає набагато легше ніж менінгококова інфекція.

Для серозного менінгіту, як і для більшості інфекційних хвороб характерна   сезонність. Станом на сьогоднішній день у м. Львові відмічається незначне зростання  захворюваності у вигляді поодиноких випадків, не пов'язаних між собою. Зареєстровано 10 випадків серозного менінгіту серед школярів (по 1-му випадку у 9-ти школах та в 1-го учня гімназії).

Основними симптомами серозного менінгіту є: нудота, блювота, головний біль, підвищення температури тіла до 39-40 гр.С впродовж 3-4 днів, загальна слабість , що є характерними ознаками багатьох хвороб викликаних вірусами. Тривалість інкубаційного періоду становить 3-4 дні. При виявленні вище вказаних симптомів необхідно терміново звернутися до лікаря для диференціації діагнозу. Передається захворювання повітряно-краплинним шляхом при чханні, кашлі, розмові; контактним шляхом, рідше через заражені предмети.

Для профілактики серозного менінгіту необхідно:

- дотримуватись правил особистої гігієни;

- часто мити руки з милом;

- мити фрукти і овочі перед вживанням, по можливості обдавати їх окропом;

- підвищувати імунітет (загартовувати організм, вживати вітаміни тощо).

Тому причин для паніки немає !!!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ