Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тарас Кремінь: Необхідно розробити дорожню карту протидії лінгвоциду

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає за необхідне розробити дорожню карту протидії лінгвоциду української мови на тимчасово окупованих територіях.

Про це він заявив на II Всеукраїнському форумі “Українське суспільство в умовах війни: незламність, єднання, перемога”, який відбувся з ініціативи Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Університету Григорія Сковороди в Переяславі.

За словами Уповноваженого, на тимчасово окупованих територіях України продовжують масово фіксуватися факти лінгвоциду української мови.

“Так, нещодавно до шкіл на тимчасово окупованих територіях Херсонщини завезли більше 30 тисяч підручників, невдовзі - додаткові сотні тисяч примірників пропагандистської макулатури, - сказав він. - Також проводяться наукові конференції представниками російської академії наук з метою формування парадигми іншої реальності”.

“Нам треба на це реагувати дієво, тому в контексті деокупації українських територій нам необхідна протилінгвоцидна дорожня карта”, - наголосив Уповноважений.

Тарас Кремінь поінформував, що Секретаріат Уповноваженого продовжує активно збирати факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях та співпрацює з правоохоронними органами, міжнародними та вітчизняними правозахисними організаціями, а також Незалежною міжнародною комісією ООН з розслідування порушень в Україні, делегація якої щойно була в Україні.

“Крім того, ми працюємо над оновленням змісту українського законодавства для створення дієвих інструментів притягнення до відповідальності за лінгвоцид”, - додав він.

Уповноважений також поінформував присутніх про імплементацію мовного закону, ухвалені регіональні мовні програми, українознавчі студії за кордоном тощо.

Довідково. Мета всеукраїнського заходу - пошук відповідей на ключові питання розвитку українського суспільства в умовах війни та обговорення перспектив подальшої боротьби та існування в умовах повоєнної України. Спікерами заходу виступили представники Міністерства освіти і науки України, Посольства Республіки Польща, Італійської Республіки в Україні, державні та політичні діячі, дипломати, вчені, експерти тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ