Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Торік в Україні видобули 20 млрд куб газу, - експерт

За минулий рік в Україні спожили 35 млрд кубометрів газу, а видобуто трохи більше 20 млрд кубометрів газу. Про це сьогодні, 18 лютого, під час прес-конференції на тему: «Хто в Україні видобуває корисні копалини і скільки заробляє на цьому? Імплементація ініціативи прозорості видобувних галузей у державі», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив експерт київського аналітичного центру «Діксі Груп» Роман Ніцович.

«У нас різко впало споживання газу. Це пов’язано з економічною ситуацією в Україні. Але ж економіка буде зростати, тому попит потрібно буде задовольняти», - каже він. 

Водночас, за його словами, за останні роки в Україні змінено видобуток газу. Передусім через те, що були підвищенні ставки рентної плати і багато інвесторів або згорнули свої програми, або заморозили через те, що не бачили там економічної вигоди. Зараз ці ставки повернули на попередній рівень. 

«Зараз мова йде про те, що наш газ буде вигідніший хоча би тому, що в його ціну не буде закладено транспортних витрат. Крім того, гривня знецінилися двічі. Отож і закордонний газ, який купується за валюту, став дорожчим удвічі», - каже Роман Ніцович.

Що стосується Львівщини, то, за словами координатора Асоціації «ЕнергоТранспарентність» Владислав Дейнека, тут працює одинадцять газо- та нафтовидобувних компаній. Їм належить 63 спецдозволи на видобуток нафти і газу на території області. 

«Але газ, який вони видобували, не задовольняв усі потреби області. Споживання у Львівській області – 1,8 млрд кубометрів газу. А видобувалося до 900 млн кубометрів газу. А майже мільярд кубів газу доводилося імпортувати», - каже Владислав Дейнеко. 

Львівський прес-клуб

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ