Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Транзит російського газу врятував Україну від прямого вторгнення – МЗС

Європа зважує всі ризики і переваги реалізації російського проекту "Північний потік-2". Разом із тим, там єдині в думці, що роль України, як транзитера газу не повинна бути зведена до нуля, розповіла заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "Радіо НВ".

"В Європі ніхто не хоче щоб роль України як транзитера була зведена до нуля. В Європі усі розуміють ризики, які пов'язані з перервою транзиту через територію України або взагалі відсутністю транзиту через Україну. І тут є ризики перш за все з безпекою. Існує думка яка популярна серед наших партнерів і сусідів, що якщо б не було транзиту через Україну, то Путіна нічого б не зупиняло від прямого вторгнення", - зазначила Зеркаль.

Вона також розповіла про мотиви Німеччини, яка підтримує будівництво нової газотранспортної системи в обхід України. Замглави українського МЗС висловила думку, що німецький канцлер Ангела Меркель розглядає цей проект, попри заяви, не лише, як економічний. З політичної точки зору "Північний потік-2" може бути важелем впливу на Росію, якщо Німеччина буде основним отримувачем російського газу. Таким чином, ФРН отримає інструмент прямого впливу на РФ.

Додамо, що нараз Україна здійснює близько 44% поставок російського газу в країни ЄС, про що свідчать дані квартального звіту Єврокомісії з європейських газових ринків.

У вівторок, 27 березня, Німеччина видалакомпанї Nord Stream 2 AG всі необхідні дозволи на будівництво "Північного потоку-2". Нараз компанія чекає на дозвільні документи інших чотирьох країн вздовж маршруту газопроводу - Росії, Фінляндії, Швеції і Данії.

11 березня проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії та Польщі. Пізніше до них приєдналася й Естонія.

ДТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ