Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Третя група»: чи зникнуть підприємці-спрощенці

На початку березня два депутати з фракції «Блоку Петра Порошенка» — Андрій Шинькович та Геннадій Чекита — запропонували ліквідувати III групу платників «єдиного податку». Про це йдеться в законопроекті №8089, зареєстрованому на сайті Верховної Ради. Про це пише Громадське.

Головна мета ініціативи, кажуть депутати, — боротьба з ухилянням від сплати податків. Автори документу стверджують, що роботодавці використовують фізичних осіб-підприємців (ФОП) III групи для зменшення оподаткування при виплаті заробітної плати, а також для обналу коштів.

«Наприклад, у 2017 році, щоб сплатити працівнику заробітну плату в розмірі 10 000 гривень («на руки»), якщо працівник є ФОПом, підприємство мало перерахувати до бюджету та фондів соціального страхування 1267 гривень (13%), а для найманого працівника — 4150 (41,5%). Вигода для бізнесу є очевидною — значно менші витрати на найману працю», — ідеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, деякі ФОПи воліють, аби з ними розраховувалися готівкою, зменшуючи в такий спосіб легальний дохід, з якого необхідно сплачувати податок.

Хто такі платники єдиного податку III групи?

Платники єдиного податку ІІІ групи — це фізичні особи підприємці та юридичні особи, які перебувають на так званій «спрощеній системі оподаткування».

Вони щоквартально сплачують лише два податки: єдиний податок (5% від доходу) та єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який складає 22% від мінімальної заробітної плати (819,06 гривень на місяць у 2018 році).

Максимальний річний розмір надходжень для ФОПів ІІІ групи — 5 мільйонів гривень. Якщо дохід вище, необхідно перейти на загальну систему оподаткування.

Чим загрожує економіці та бюджету України зникнення платників єдиного податку III групи?

Дослідження експертів Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ) свідчить, що втрати бюджету від «обналу» через ФОП складають від 0,7 мільярдів до 3 мільярдів гривень на рік, а від використання ФОП замість найму — від 2,5 до 5 мільярдів гривень.

Тобто ліквідація ФОП сприятиме збільшенню податків. Хоча не в повному обсязі, позаяк ліквідується лише одна група спрощенців.

Ба більше, якщо порівняти ці суми втрат з іншими схемами ухиляння від оподаткування, виявиться, що ФОП аж ніяк не головні мінімізатори в країні. Наприклад, утрати від використання офшорних схем оцінюються в 50 — 65 мільярдів гривень, а від порушення митних правил та контрабанди — близько 25 — 70 мільярдів.

Водночас утрати бюджету від ухвалення законопроекту можуть бути набагато більшими. Адже постраждають ФОПи, які працюють із закордонними роботодавцям. Зазвичай як ФОПи ІІІ групи зареєстровані ІТ-спеціалісти, які щорічно приносять Україні понад 3 мільярди доларів США валютної виручки. Якщо заборонити легальну роботу таких спеціалістів, вони або шукатимуть навіплегальні шляхи отримання оплати за свою працю, або взагалі емігрують з України.

Що буде з платниками єдиного податку III групи?

ФОПи III групи матимуть два варіанти: або перереєструватися і працювати як ФОП II групи  (якщо вони підпадають під критерії II групи), або перейти на загальну систему оподаткування. Але треба зазначити, що вимоги до ФОПів II групи також зміняться.

Приміром, спрощенцями не зможуть стати особи, які займаються оптової торгівлею, або торгують підакцизними товарами, лікарськими засобами чи технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту.

Головна відмінність між II та ІІІ групами полягає в тому, що ФОПи ІІ групи не мають права працювати з юридичними особами, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Граничний річний обсяг доходу для ФОП II групи — 1,5 мільйони гривень.

Коли можуть запровадити ініціативу?

Законопроект наразі зареєстрований у Верховній Раді. Його ще навіть не обговорювали в профільних податковому та бюджетному комітетах парламенту. Ураховуючи, що депутати пропонують ще низку змін до податкового кодексу, процес обговорення й ухвалення документу не буде швидким.

За словами Ольги Германової, помічниці-консультантки голови комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, «його не ухвалять, тому що не ухвалять ніколи»:

«Спершу потрібно зробити зручною і необтяжливою загальну систему оподаткування».

Проти законопроекту в понеділок на зустрічі з бізнесом висловився й Петро Порошенко. «Я не підтримую його», — запевнив президент.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ