Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цікаві факти про 1 вересня. Чи варто його декомунізувати?

Сьогодні, 1 вересня, школярі та студенти повертаються до навчального процесу. У всіх школах країни проходять урочисті лінійки. Гал-інфо розповість про те, як з’явилося це свято та про пережиток радянського минулого, який міцно вкоренився у цій даті.

Історія школи і церкви

У 325 році римський імператор Костянтин Великий скликав Перший Вселенський собор, на якому прийняли рішення починати новий рік з 1 вересня. Наприкінці XV ст. Київська Русь також почала вважати 1 вересня початком року, а оскільки у ті часи школи були при церквах, то і навчання розпочиналося з 1 вересня.

Радянська відрижка

В 1935 році постановою Раднаркому і ЦК ВКП (б) затвердили, що у всіх школах Радянського Союзу 1 вересня є офіційним першим навчальним днем ​​нового навчального року.

Свято без назви

Спершу це свято було без назви. «Днем знань» у 1980 році це свято назвав заслужений радянський педагог Федір Брюховецький. У 1984 Указом Президії Верховної Ради СРСР 1 вересня офіційно назвали «Днем знань» і зробили державним святом.

Незмінні традиції

Урочиста лінійка, попри усі суперечки і неоднозначне ставлення до неї, залишається незмінною традицією на 1 вересня в усіх школах. Діти близько години змушені стояти часто під сонцем і нудитись поки пройдуть усі урочистості. Кульмінацією усього цього стає символічне поєднання початку шкільного шляху та його завершення. Як правило одинадцятикласник бере на руки першокласницю, вони проходять урочисте коло. У цей час першокласниця має дзвонити у дзвіночок. Саме тому урочисте лінійку 1 вересня ще називають «Першим дзвоником».

Як святкують у інших країнах?

Не у всіх країнах діти йдуть до школи 1 вересня. Ця дата залишається актуальною для країн пострадянського простору. Як і в Україні «День знань» є у Білорусі, Молдові, Туркменістан, Чехії, В’єтнамі, а також у Китаї та недружній нам Росії.

З 1 вересня до навчання повертаються також діти у Франції, Ірландії, Бельгії, Польщі, Естонії, Литві, Угорщині, Словенії.  В Італії та Іспанії навчання у школах розпочинається з середини вересня. У Сполучених Штатах Америки взагалі не існує встановленої єдиної дати початку навчання, адже кожен штат визначається у цьому питанні самостійно.

Дещо інакшою є традиція у скандинавських країнах. Наприклад у Швеції діти повертаються до навчання у третій тиждень серпня, а у Фінляндії - з середини серпня.

А от в Японії навчання у дітей розпочинається з 1 квітня. У Індії в школу йдуть з 1 червня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ