Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Цього дня у 1950 році загинув один з останніх керівників УПА Спартан
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Цього дня у 1950 році загинув один з останніх керівників УПА «Спартан»

2 лютого 1950 року у бою з радянськими карателями загинув сотник УПА, один з останніх керівників Української Повстанської Армії Михайло Москалюк («Спартан»).

Михайло Москалюк проходив військовий вишкіл у лавах українського батальйону «Нахтіґаль» під проводом Романа Шухевича. Згодом на Поліссі «Спартан» чинив спротив радянським партизанам і був важко поранений у бою. Після цього повернувся додому у Коломийський район, де очолив сотню УПА. Під його проводом воювало близько 300 стрільців від того Михайло Москалюк взяв собі псевдо «Спартан».

Сотня «Спартана» була однією із найбоєздатніших у Коломийському районі. Його бійці близько сорока разів потрапляла в оточенні, але щоразу швидко відновлювали сили і продовжувала боротьбу.

Спецслужби радянського режиму навіть оголосили винагороду у сумі пів мільйона рублів за голову легендарного і невловимого «Спартана». Увесь цей час йому вдавалося уникнути ворожих підступів.  

Однак, 2 лютого 1950 року, через зраду, сховок «Спартана» викрили. Повставні облаштували собі схрон під будинком Михайла Москалюка с. Іванівці (Коломийський р-н). Чекісти оточили будинок. Сили були нерівними. Окрім «Спартана» в сховку перебувала його дружина Ольга та ординарець Прокіп Рибчук. «Спартан» не здався і загинув разом зі дружиною та ординарцем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ