Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тисячі пилорам не зареєстровані навіть як приватні підприємства, - Володимир Гірняк

Децентралізація системи управління лісовими господарствами, врегулювання роботи пилорам, публічний доступ до інформації про вирубку лісів та відхід від практики тотальних рубок. Такі основні завдання озвучив під час засідання робочої групи з питань лісів заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Володимир Гірняк: Вимальовується комплексне бачення вирішення проблем із лісом на Львівщині

«Потрохи вимальовується комплексне бачення вирішення проблем у лісах Львівщини. Ми вже провели чотири засідання, були виїзди і заплановані ще. Вже 27 вересня на сесії облради розглянемо питання лісів та лісокористування, приймемо низку кадрових рішень. Судячи з усього, будуть і непопулярні рішення. Порядок наведем», – зазначив Володимир Гірняк.

За його словами, недостатньою є роль громади та місцевої влади у процесі лісогосподарювання - як обласна рада, так і місцеві ради мали б більше впливати на роботу. Зі свого боку, лісники мали б краще інформувати громаду про свою діяльність. Тож робоча група наполягатиме, аби інформація як про теперішні вирубки, так і про заплановані по кожному лісгоспу зокрема, була доступною в інтернеті. Там же повинна бути й інформація про стан лісів, рівень захворюваності дерев.

Принциповим для робочої групи є зміна самої концепції вирубки лісів. «Ми повинні перейти до рубок найбільш наближених до природних, а не вирубувати в один момент 3 чи  5 га лісу. А сказати, що не будемо рубати взагалі – це нереально. Є лісопереробна галузь, особливо у гірський районах, мешканці потребують дрів. Треба встановити здоровий баланс, щоби ми мали, що залишити дітям та онукам», - наголосив Володимир Гірняк.

Чи не найбільше клопоту в області із діяльністю підпільних лісопилок. Нині стоїть питання, яким чином змусити їх працювати у правовому полі.  «Є тисячі пилорам, не зареєстровані навіть як приватні підприємства, які невідомо  де беруть ліс, ми будемо реагувати і вирішувати це питання. Це складно, бо ми не  можемо рубати з плеча. У тій же Турці, окрім, бюджетних установ, залізниці, працюють лише лісгоспи і пилорами. Якщо прийняти зараз радикальне рішення, і що людям далі робити? За що жити»? – зазначив Володимир Гірняк.

За його словами, до 27 вересня заплановано ще декілька виїздів робочої групи на проблемні лісгоспи.

Нагадаємо, робоча група Львівської обласної ради з питань лісів створена на початку серпня. До неї входять представники депутатських фракцій, керівники профільних комісій, керівники лісових господарств та представників ЛОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ