Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Галереї мистецтв натякають, що не сприймуть гендиректора зі сторони

Завтра, 7 вересня, у Києві заслуховуватимуть кандидатів на посаду генерального директора Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького. Як повідомив сьогодні, 6 вересня, під час прес-конференції у Львові заступник генерального директора ЛНГМ з наукової роботи Володимир Пшик, можливо, завтра і відбудеться призначення.

Причиною для скликання прес-конференції стало ось що. Найбільшу пересторогу у музейників викликає те, що керувати найбільшим і найприбутковішим музеєм України може людина, яка немає жодного музейного досвіду.

Володимир Пшик наголосив, що це вперше відбувається конкурс на посаду генерального директора Галереї мистецтв .

«Вперше директора призначають через конкурсний добір, процес набуває демократичного характеру. Однак є певні моменти, які викликають тривогу у трудового колективу, адже зараз вирішується подальша доля найбільшого в Україні музею. І це відбувається саме у рік Бориса Возницького», - сказав Пшик.

За його словами, зараз не прості часи і, незважаючи на великі мільйонні прибутки, Галерея не розпоряджається цими грішми.

«Ми зараз фактично виживаємо, але наше завдання зберегти те, що ми маємо. Треба, щоб музей вижив, щоб не розпався, щоб не віддавали експонати, які потім можуть безслідно зникнути», - сказав Володимир Пшик.

Побоювання трудового колективу Галереї розділили і громадські активісти, музейники та мистецтвознавці.

Голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк наголосив, що завдання директора – це розвиток музею та поширення сфери його діяльності на ті об’єкти, які самі по собі є пам’ятками – замки, палаци, церкви тощо.

«Музей має розширюватись у спектрі форм та географії. Освітня, культурологічна та наукова діяльність – це головні функції, а не лише заробляння грошей. Не можна допустити закриття філій музею, реорганізацію, адже це заперечення цих функцій. Громадськість буде протестувати проти реструктуризації Галереї», - сказав Андрій Салюк.

Колега Бориса Возницького, екс-директора Музею народної архітектури та побуту у Львові Борислав Рибак заявив: «Не можна віддавати все це в чужі руки. Державної підтримки музеїв нема, і ми це знаємо. Скільки разів ми з Возницьким стукали кірзовими чоботами в двері до різних посадовців і зверталися про допомогу. Мушу сказати, що від комун було простіше щось вибити, чим зараз. Не можна віддавати музей в руки стороннім людям. Так зробили з моїм музеєм і зараз за 20 років він є фактично знищеним. Я маю досвід того, що стається, коли музей віддають в сторонні руки».

Голова Західноукраїнської спілки музеїв Ігор Тимець наголосив, що музеєм не може керувати стороння людина.

«Чомусь вважається, що музеєм може керувати будь-хто з будь-якою освітою. Це не вірно. Поки фахівці не будуть працювати у своїй сфері ми не збудуємо Україну. Вже минув той час, коли керівниками ставали випадкові люди», - сказав він.

Водночас він наголосив, що експонати Гелереї не можна передавати, щоб не створити прецедент.

Екс-керівник управління охорони культурної спадщини ЛОДА Валерій Потюк також висловився з цього приводу. Він наголосив, що на сьогодні існують реальні загрози для Гелереї.

«На сьогодні вже підготований рейдерський закон з подачі профільного комітету Миколи Княжицького та Ірини Подоляк, який передбачає необов’язковість досвіду роботи в музейній галузі для претендента на керівну посаду. Але як може музеєм керувати людина, яка є політологом, приватним колекціонером, а за освітою – фрезерний завод?», - сказав він.

Він також висловив припущення, що одного із кандидатів активно лобіює Міністерство культури України.

Зважаючи на близьке призначення гендиректора сьогодні трудовий колектив Галереї та громадські активісти скерують телеграму адресовану Президенту, голові ВРУ, Прем’єр-міністру та міністру культури, у якій заявлять про свою підтримку на цій посаді в.о. директора Лариси Разінкової.

На запитання, що буде у випадку, якщо до трудового колективу не дослухаються і на цю посаду прийде людина не з середовища Галереї, учасники прес-конференції вирішили не відповідати і повідомили про те, що сподіваються на вирішення цієї ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ