Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові без жодного розрізу прооперували хлопця з важким ускладненням

Львівські медики без жодного розрізу ззовні прооперували хлопця з важким ускладненням – псевдокістою підшлункової залози. Про це повідомили у пресслужбі ЛМР.
Фото: Перше медичне об’єднання Львова

16-річний Андрій у Мукачеві отримав важкі забої внутрішніх органів, коли бавився з друзями на каруселі. Важкий стан дитини місцеві медики стабілізували, однак почалося важке ускладнення. Утворення швидко прогресувало, тож Андрія вирішили доправити на лікування до львівських лікарів. У Львові спеціалісти одразу двох лікарень Першого медичного об’єднання провели складну операцію – і зробили це без жодного зовнішнього розрізу.

Нещасний випадок із 16-річним Андрієм стався місяць тому, під час прогулянки з друзями. Коли грались, хлопець випадково наскочив на карусель і сильно забився. Йому одразу стало складно дихати і навіть рухатися. Друзі допомогли Андрію дістатися дому. Мама хлопця пригадує: її син був знесилений, а шкіра на його обличчі – дуже темною. Тож жінка відразу викликала швидку.

Підлітка доправили до мукачівської лікарні. Перші дні пацієнт постійно блював, трималася висока температура, а жодні знеболювальні не полегшували самопочуття. Травми були важкі і множинні. Забій внутрішніх органів, збільшена від удару в кілька разів печінка та розрив підшлункової залози, через що утворилося дванадцять кіст, які зрослися в одну суцільну.

Місцеві лікарі надали хлопцеві всю необхідну першу допомогу і лікували впродовж кількох тижнів. Та, попри їхні зусилля, стан хлопця дедалі погіршувався. Тож медики ухвалили рішення транспортувати пацієнта до Львова. Тут рятувати Андрія взялися хірурги одразу двох закладів Першого медоб’єднання Львова – лікарні святого Пантелеймона та дитячої лікарні святого Миколая. Медики вирішили, що спробують прооперувати хлопця без жодного зовнішнього розрізу.

«Через ротову порожнину – за допомогою спеціального апарата з УЗД-датчиком, лікарі проникли у шлунок і зробили отвір, через який кіста частково витекла. В цей самий отвір хірурги встановили також два стенти, через які ще впродовж кількох тижнів вміст новоутворення витікатиме у шлунок», - пояснюють у Першому ТМО Львова.

Операція минула вдало і без жодних зовнішніх розрізів. Лікарі кажуть, що досвіду оперування таких патологій у дітей – обмаль і в Україні, і у світі. Адже настільки складні забої діти отримують рідко. Крім того, спеціальне обладнання для таких операцій у дітей є не в кожному медичному закладі. Попри це, за останній рік львівським лікарям вдалося успішно прооперували п’ятьох діток із подібними травмами.

Андрій із кожним днем почувається все краще. Він вже вдома. За місяць-два хлопець повернеться до Львова, аби спеціалісти зняли встановлені стенти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ