Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові для дітей та осіб з інвалідністю працює новий осередок

Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
1/6
За останні роки місто відкрило чотири осередки для осіб з фізичними та інтелектуальними особливостями розвитку, старших 18 років. В цих осередках молоді люди упродовж дня отримують соціальні послуги й ведуть активний спосіб життя у супроводі фахівців. Четвертий такий осередок цього року запрацював на вул. Володимира Великого, 40, - інформує пресслужба ЛМР.

"Мені приємно, що ми дбаємо і про дітей, і про старших, бо люди з особливими потребами потребують особливої любові. Місто це демонструє щороку, відкриваючи нові локації. Це приміщення дуже якісно обладнане, тут дітки себе почувають дуже комфортно. Поки діти є тут, батьки можуть працювати, заробляти кошти. Бо такі дітки потребують уваги постійно. Велика подяка соціальним працівникам, які до них ставляться як до своїх братів-сестер. В цьому такий особливий прояв любові, і не кожен так може працювати.

Ми цього року плануємо ще два такі центри відкрити – на вул. Миколайчука і у Винниках. Завдання, яке ми собі поставили, – щоб у кожному районі міста були подібні центри, фактично, реалізовується. Ми свого часу виїжджали і на вул. Б. Хмельницького, в Залізничний район, зараз Франківський район отримав. Роботи ще дуже багато. Кожна дитина повинна отримувати опіку.

Ми з міського бюджету використали на цей ремонт 2,2 млн грн, ще 500 тис. грн дали благодійники, ще 120 тис. грн щомісяця йде на зарплату та утримання цього приміщення.

Мені здається, що на державному рівні не до кінця є розуміння, бо коли ти тут є близько, ти це розумієш. Мені дивно, коли високопосадовці приїжджають до Львова, то вони їдуть в «Джерело», але це потім не перетворюється в закони, постанови, в збільшення фінансування. Цей приклад, який ми маємо у Львові, є унікальним. Як правило, такі центри робляться приватними структурами, і з батьків беруть дуже великі кошти, щоб діти могли у таких центрах перебувати. А де батьки мають ці кошти брати? Тому ми маємо зовсім інший підхід – у нас всі діти мають повагу і любов. Тому ми надалі будемо йти такою дорогою – в кожному районі, мікрорайоні, а зараз будемо думати і про ті громади, які до нас доєднались, щоб було якісне сполучення, щоб діти себе почували гідно", – прокоментував мер міста Андрій Садовий.

За останні роки у Львові відкрили нові осередки Львівського міського центру реабілітації «Джерело» за такими адресами: вул. Кирилівська, 3А, вул. Роксоляни, 23, вул. Б. Хмельницького, 195, вул. В. Великого, 40. Осередок на вул. В. Великого, 40 відкрито у січні цього року, й на його облаштування місто скерувало майже 2,2 млн грн, та ще залучено 0,5 млн грн благодійних надходжень.

"Філії центру "Джерело" відкриваються в рідних районах Львова для того, щоб соціальні послуги ставали доступнішими як для дітей, так і для дорослих осіб з інвалідністю. Ми розробляємо індивідуальні програми, щоб кожен міг максимально реалізовувати свій потенціал, соціально взаємодіяти, здобувати соціально-побутову адаптацію.

В цьому центрі на вул. В. Великого є 2 групи: група підлітків, віком від 14 до 18 років, та група дорослих, від 18 до 45 років. Характерною особливістю цієї філії є те, що послуги тут отримують люди з розладами спектру аутизму, з поведінковими порученнями, тому для них тут відповідно організовано як простір, так і програму", – розповіла Зореслава Люльчак, директорка центру "Джерело".

В новому осередку соціальні послуги з денного догляду отримують до 20 осіб переважно з розладами спектру аутизму з-поміж дітей з інвалідністю з 14 до 18 років, та особи з інвалідністю від 18 до 45 років. Графік роботи осередку: будні дні з 9.00 до 16.00 год.

У найближчих планах на цей рік також відкрити ще один такий осередок – на вул. Миколайчука, 24. Водночас такий осередок планують створити й у м. Винники на вул. Галицькій, 12.

"Ідея наших осередків від реабілітаційного центру "Джерело" успішно реалізується. Ми постійно проводимо ремонтні роботи та відкриваємо нові центри. Якщо рахувати разом з першим, що був створений на базі громадської організації, то у Львові працює вже 5 таких осередків. Незабаром будемо відкривати шостий осередок денного перебування на вул. Миколайчука. Зараз завершуємо всі роботи та можливо навіть у червні почнемо працювати в тестовому режимі.

Потреба таких центрів дуже великою, адже в місті, в країні дітей з інвалідністю є багато. В реабілітаційний центр "Джерело" завжди є черга, тому ми постійно працюємо над розширенням мережі таких закладів", – зазначив Ігор Кобрин, начальник управління соціального захисту ЛМР.

Зазначимо, у центрі "Джерело" отримують послуги понад 400 осіб, віком від народження до 45 років. На діяльність центру у 2020 році місто скерувало близько 30 млн грн. У 2021 році на функціонування "Джерела" у бюджеті Львівської міської територіальної громади передбачили 47,5 млн грн (загальний фонд і бюджет розвитку).

Довідка

Благодійна установа Навчально-реабілітаційний центр "Джерело" заснована 1993 року батьками дітей з церебральним паралічем товариства "Надія" та волонтерами з Канади.

У 2008 році, за підтримки Львівської міської ради та у партнерстві з управлінням соціального захисту, створено Львівський міський центр реабілітації "Джерело". Такий крок уможливив поєднати залучені міські бюджетні кошти на діяльність інноваційної в соціальних рішеннях установи, в якій діти з інвалідністю отримують соціально-реабілітаційні послуги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ