Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові донори крові за донацію можуть отримати квиток на культурну подію

Від сьогодні й впродовж двох тижнів у Львові триватиме акція «Наповнення»: заклади культури Львова пропонують відвідування вистав, виставок, концертів і екскурсій у подяку за донорство крові для військових та цивільних.

Акція має на меті звернути увагу громадськості на нестачу запасів у Банку крові та мотивувати донувати кров для військових, повідомили у пресслужбі міської ради.

«Наповнення» є ініціативою Інституту стратегії культури, що втілюється спільно зі Львівською міською радою, Першим медичним об’єднанням Львова та міськими інституціями культури. 

«В інформаційному просторі ми нерідко бачимо повідомлення про потребу здачі крові. Звичайно, зараз постійно актуальним є такий запит для військових. Водночас крові потребують і цивільні пацієнти. Тому ми у спільноті культури подумали, що нині, коли наші ресурси, волонтерські чи грошові, можуть бути певною мірою вичерпані, є речі, що доступні для втілення чи не кожному і кожній. Серед таких – і донорство крові. Можна подумати, що це не щось надзвичайне, але з іншого боку, це є спосіб допомогти комусь із тих, хто потребує, а для донора – долучитися до спільної справи, до підтримки іншого. А ми з колегами з різних інституцій подумали, що можемо дякувати людям за їхній внесок, запросивши на наші події», — розповідає Юлія Хомчин, ідейниця акції й директорка Інституту стратегії культури.

Серед закладів культури, які пропонують донорам завітати на їхні події: театри «І люди, і ляльки» та «Слово і голос», театр Лесі Українки, театр імені Леся Курбаса, Перший театр, Львівський театр ляльок; Львівський органний зал, музеї «Територія терору», Музей Соломії Крушельницької, Музей Станіслава Людкевича, Дім Франка, Музей народної архітектури й побуту, а також «Я Галерея» у Львові, засновнику якої Павлу Гудімову й належить ідея назви проєкту.

«Після озвучення ідеї акції мені на думку швидко спав варіант назви для неї. Наповнення має подвійне значення: з одного боку, йдеться про наповнення банку донорської крові й, з іншого боку, це метафора духовного наповнення. Чудовий бонус вдячності від культурних інституцій для донорів», — ділиться Павло.

Донор(ка) матиме з чого вибирати: вистава, виставка, концерт, а у деяких інституціях також підготували подарункові видання та готові провести екскурсію. Важливо також, що чи не всі квитки є на двох, а то й на більшу кількість осіб (як, скажімо, квитки на дитячі вистави у Театр ляльок).

«Попри всі жахіття війни, ми демонструємо справжні дива — дива єдності, хоробрості, незламності. Наші захисники дивують увесь світ своїм завзяттям та бойовою майстерністю, а ми — гідно віддячуємо їм своєю підтримкою. Щодня до лікарень прибувають поранені бійці, і їм ми теж можемо допомогти врятувати життя, здавши кров. Потреба в донорській крові лишатиметься стабільно високою аж до перемоги. В цей же час донорської крові потребують також цивільні, що постраждали від воєнних дій. Не скасувала війна і планові ургентні операції, онкологічні захворювання, ускладнені пологи. В Україні завжди існував дефіцит донорської крові, а зараз ця проблема стала особливо гострою», — говорить Юліан Голик, медичний директор лікарні св. Пантелеймона.

На старті акції 21 лютого представники й представниці установ-партнерів акції також задонують кров, аби й самим бути добрим прикладом для містян. 

Аби долучитися до акції «Наповнення», потрібно:

— Підготуватися до донорства крові. Уважно прочитати абсолютні й тимчасові протипоказання до донорства крові та переконатися, що Вам можна здавати кров. За декілька днів перед донацією важливо дотримуватись певних правил харчування. Усі деталі тут.

— Завітати у Міський банк крові Першого медичного об’єднання Львова на вулиці  Миколайчука, 9. Для кровоздачі донору потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо ID-картка, то довідку про місце реєстрації). Забір крові відбувається за попереднім записом: +38 (066) 018 09 19 або +38 (067) 118 09 19.    

— Після донації волонтери на локації вручать донору флаєр «Наповнення», і донор зможе обрати із переліку заклад культури та подію, що хоче відвідати. Одна донація — один флаєр. Залежно від події флаєр може передбачати відвідування для більш ніж  однієї особи. На флаєрі буде вказано обрану дату і подію й надалі це — вхідний квиток на захід.

— При відвідуванні обраної події обов’язково слід пред’явити флаєр «Наповнення».

Акція триватиме два тижні, з 21 лютого по 7 березня, втім організатори не виключають, що проєкт може бути продовжено і на довший період.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ