Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові, Харкові та Одесі по-різному розуміють День Незалежності - опитування

Більшість одеситів та львів'ян розуміють День Незалежності як незалежність від інших держав, а харків'яни - як данину традиції, коли країни світу традиційно святкують такі дні. Про це свідчать результати соціологічного дослідження у цих найбільших містах України, які були презентовані в Укрінформі.

Дослідження проводилося Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка, центром «Соціальний моніторинг», Інститутом аналізу та прогнозування, Київським прес-клубом з 8 по 13 серпня.

Серед іншого жителів цих трьох міст запитали, як вони розуміють святкування Дня Незалежності України.

При цьому у Львові 39% опитаних розуміють це свято як незалежність від будь-якої іншої держави, 17% вважають, що воно символізує незалежність від Росії, ще 17% зазначили, що це традиційне свято, 9% - розуміють цей день як незалежність від решти республік СРСР, 16% - як незалежність від СРСР.

Більшість одеситів - 40% розуміють свято як незалежність від будь-якої іншої держави, 32% - вважають День Незалежності даниною традиції, по 8% розуміють його як незалежність від СРСР та від Росії, 5% - не відповіли.

У Харкові найбільша кількість опитаних, а саме 39%, розуміють День Незалежності як данину традиції, 31% - як незалежність від інших держав, 7% - незалежність від інших республік Радянського Союзу, 6% - незалежність від СРСР, 4% - від Росії, 14% - не відповіли.

Також респондентів запитали про їх ідентичність. Так, у Львові 59% опитаних вважають себе в першу чергу громадянином України, 26% - жителем Львова, 8% - європейцем, 6% - громадянином світу, 1% - громадянином колишнього СРСР і 1% - не відповіли.

У Харкові більшість респондентів вважають себе в першу чергу харків'янами, 39% - громадянами України, 6% - громадянами колишнього СРСР та по 4% - європейцями і громадянами світу.

В Одесі також більшість опитаних вважають себе жителями Одеси, 38% - громадянами України, 9% - громадянами колишнього СРСР, 6% - громадянами світу, 3% - європейцями, не відповіли 1% респондентів.

Вибірка опитування становила 800 респондентів у Харкові із похибкою 4,5%, 600 респондентів в Одесі і Львові з похибкою 5,2%.

Опитування проводилося серед населення віком старше 18 років.

Як повідомлялося, Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка, центр «Соціальний моніторинг», Інститут аналізу та прогнозування, Київський прес-клуб розпочали проект виміру громадської думки міст мільйонників України, щоб продемонструвати специфіку електоральних вподобань у містах.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ