Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обрали проєкт Центру соціальних інновацій на вул. І. Франка

Журі Всеукраїнського відкритого архітектурного бліц-конкурсу обрали найкращу проєктну пропозицію Центру соціальних інновацій на вул. Івана Франка, 58 у Львові, інформує пресслужба ЛМР.

Завданням для архітекторів було розробити вирішення об’єму та фасадів проєктованого центру, з урахуванням архітектурних та композиційних вимог сформованого історичного середовища. А також забезпечити ефективне наповнення будівлі громадською та соціальною функціями, що створить затишне та комфортне співіснування цього простору.

«Історія конкурсу розпочалась зі звернення релігійної організації «Львівська Провінція Згромадження Найсвятішого Ізбавителя (Редемптористи) УГКЦ» до міської ради щодо містобудівних умов і обмежень для нового Центру соціальних інновацій, розташованого на вул. Франка 58. 

З одного боку, це вагомий соціальний об’єкт, що несе важливу місію для дітей, молоді та людей різного соціального статусу, з іншого - одна з небагатьох ділянок історичного центру Львова, які можуть отримати новий імпульс у ХХІ столітті. Власне, з цього і виникла необхідність проведення конкурсу, що початково оголосили у бліц-форматі. Засідання журі цього конкурсу мало відбутися 24 лютого, але війна змусила відкласти розгляд проєктів», - зазначає головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Організація конкурсу відбувалася спільно із Львівською Провінцією Згромадження Найсвятішого Ізбавителя (Редемптористи) Української Греко-Католицької Церкви та Львівською обласною організацією Національної спілки архітекторів України.

«Завданням для архітекторів було запропонувати проєктну пропозицію реконструкції двох нежитлових споруд, що належать до території монастиря. Одна із них є історичною будівлею, проте не має охоронного статусу та знаходиться в незадовільному стані. В іншій - діє школа, що несе важливу соціальну функцію, але сильно обмежена у просторі. За час свого існування історична будівля поступово стала унікальною складовою вулиці Франка.

Власне проєкт-переможець запропонував унікальне рішення, що йде врозріз із усіма поданими проєктами. Тоді як всі намагалися різними прийомами запропонувати новий об'єм, що продовжив би рядову забудову, переможці пішли кардинально іншим шляхом. Їхня пропозиція зберігає існуючу одноповерхову історичну будівлю. Крім того, проєктований об'єкт, за рахунок свого просторового рішення, зберігає звиклу оглядовість на території монастиря, але водночас закриває брандмауер існуючого житлового будинку новим витриманим фасадом», — додає керівник управління архітектури та урбаністики.

Метою проєктованого центру соціальних іновацій є здійснення місійної діяльності редемптористів, що включає в себе соціальну складову. Зокрема, там передбачається розміщення центру для дітей з розладами аутичного спектру, приміщень психологічної допомоги та психологічного супроводу, підтримки батьків та дітей, а також просторів, що використовуватимуться для зустрічей молодіжних спільнот.

Переможцем конкурсу обрано проєкт під шифром 210121 авторського колективу: Валентин Шароватов, Ольга Криворучко, Анастасія Нікуліна, Данило Галанджій, Марія Гасюк, Анастасія Гапанович, Юрій Криворучко, м. Львів. 

«Проєкт-переможець вразив своїм нестандартним рішенням, яке членам журі довелось вдумливо аналізувати і досліджувати просто «крок за кроком». Вражаюча робота проєктної групи містить цінність справжньої архітектури, яка не обтяжена декорами і надмірним самомилуванням, а спрямована на толерантну інтеграцію в сформоване середовище. 

Максимальне збереження масштабу та тектоніки існуючої історичної одноповерхової споруди, а також цікаве вирішення її нової функції свідчить про повагу до історії міста, містян та замовника. Просто вражає прийом примикання будівлі клином, який створює ілюзію, що ніякої добудови немає. 

Також цікавим та адаптивним під потреби замовника є вирішення внутрішнього простору будівлі. Оптимальне і не роздуте по площах планування, містить всі необхідні приміщення і функції. В час тотального здорожчення енергоносіїв, це рішення дуже актуальне, тому що сучасна архітектура - це не про квадратні метри, а про реальну функцію і енергоощадну експлуатацію будівлі. 

Велика панорамна віконна система з торця будівлі, з виглядом на зелену паркову зону, демонструє органічну візуальну інтеграцію інтер’єру з природою, а панорамне засклення галереї коридору з видом на внутрішній двір та будівлю церкви несе в собі послання відкритості церкви для людини», — коментує проєкт-переможець член журі конкурсу, архітектор Марко Савицький.

«Особливо хочеться відзначити вдале рішення з відкритістю внутрішніх просторів проєктованої споруди до території монастиря, що об'єднує, надає відчуття відкритості та сучасності церкви. Великий відкритий скляний фасад, що зорієнтований на внутрішній зелений двір утворює чи не найкращі умови приміщень для реабілітації на такий оживленій міській вулиці. Це важливі аспекти матеріального світу, які в змозі впливати на нематеріальний світ», — коментує проєкт член журі конкурсу, архітектор Дмитро Сорокевич. 

Друге місце посів проєкт під шифром 000001 авторського колективу: Андрій Лесюк, Михайло Когут, Ігор Когут, Катерина Іващук, Марія Школьник, Софія Школяр, Нестор Шевченко, Назар Лупиніс, Олена Вітюк, Сергій Ділай, Софія Довбуш / Guess Line Architects, м. Львів.

Третє місце обійняв проєкт під шифром 240024 авторського колективу: Євген Лучик, Юрій Глобчак, Анна Жулин, Юрій Мельота, Денис Васільєв / Globarch group, м. Львів.

Журі також відзначило проєкти, що увійшли до шорт-листа конкурсу, а саме проєкти під шифрами: 101267, 142327, 223007 та 949494. 

Проєкт під шифром 101267 авторського колективу: Андрій Коваль, Олексій Світличний, Валерій Цебрик, м. Київ.

Проєкт під шифром 142327 авторського колективу: Богдан Купрієнко, Станіслав Абрамкін, Максим Євчук, Богдан Пилис / Coda, м. Львів. 

Проєкт під шифром 223007 авторського колективу: Андрій Лесюк, Михайло Когут, Ігор Когут, Катерина Іващук, Марія Школьник, Софія Школяр, Тереза Карлик, Гордій Святий, Олена Вітюк, Сергій Ділай, Софія Довбуш / Guess Line Architects, м. Львів.

Проєкт під шифром 949494 авторського колективу: Сергій Адаменко, Катерина Прокоф’єва, м. Лебедин. 

«Серед поданих конкурсних проєктів більшість архітекторів пропонували все таки нове будівництво, а не реконструкцію існуючих будівель, як було передбачено в конкурсному завданні. Переможці зуміли знайти оптимальний варіант розміщення проєктованого центру так, щоб новостворений об’єкт став цікавим фоном, на тлі якого добре експонуватимуться історичні будівлі вулиці та пам’ятка архітектури – костел і монастир редемптористів.

Завдяки незвичній конфігурації проєктована будівля наче розчиняється в просторі. З одного боку, вона закриває непривабливий глухий торець існуючого будинку, з іншого - головним фасадом розвертається до монастирського подвір'я. Внутрішній простір проєктованого центру перетікає у сад та двір перед монастирем, завдяки безбар’єрному вирішенню першого поверху та великим заскленим поверхням. Мінімально можлива пляма забудови з консольним вирішенням верхніх поверхів зберегла і навіть дещо розширила монастирський дворик. Вхід від вулиці Франка – цікава спроба поєднання нової і старої будівель», — акцентує керівниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець.

«У 2020 році зусиллями монахів та небайдужих мирян, у співпраці з інвестором, вдалося започаткувати ініціативу з реконструкції будівлі № 58 під Центр соціальних інновацій.

Історичне середовище, складне розташування будівлі, прискіпливість інвестора, загальна складність процесу законодавчих погоджень - ускладнили і без того непростий процес.

Призові місця, за рішенням фахового журі, посіли гідні уваги проєктні пропозиції. Кожна - зі своєю складністю і особливістю. Зі свого боку, ми намагатимемось якнайкраще співпрацювати для втілення проєкту Центру соціальних інновацій. Особлива вдячність усім, хто з розумінням ставиться до проєкту, і за можливості сприятиме його реалізації у цей надскладний час. Хочемо, як редемптористи, у співпраці з фахівцями запропонувати категоріям людей - дітей та дорослих - фахову допомогу та простір для розвитку, а містові Львову - добру славу», — підсумував о. Андрій Рак.

Нагадаємо, що до складу журі конкурсу увійшли:

Антон Коломєйцев - начальник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міської ради, головний архітектор міста, м.Львів;

Лілія Онищенко-Швець - начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, м.Львів;

Олесь Ярема - архітектор, делегований член спілки архітекторів України, м.Львів;

о. Андрій Рак - керівник Релігійної організації «Львівська Провінція Згромадження Найсвятішого Ізбавителя (Редемптористи) УГКЦ», протоігумент оо. Редемптористів, м.Львів;

Юліан Чаплінський - архітектор, м.Львів;

Дмитро Сорокевич - архітектор, керівник архітектурного бюро «replus bureau», м.Львів;

Марко Савицький - архітектор, керівник архітектурного бюро «Savytskyy Design», м.Львів.

Детальніше ознайомитись з проєктами та коментарями журі можна згодом, в каталозі конкурсних проєктів на Фейсбук-сторінці управління архітектури та урбаністики.

Управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради висловлює подяку учасникам конкурсу, членам журі конкурсу, Львівській обласній організації спілки архітекторів України та всім залученим до організації конкурсу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ