Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Віце-прем'єр-міністр розповів про закон, який унеможливить корупцію у містобудівній галузі

Як повідомило УНІАН, віце-прем'єр-міністр розповів про закон, який унеможливить корупцію у містобудівній галузі.

У рамках відновлення зруйнованих українських міст та інфраструктури парламент підтримав реформу містобудівної галузі, яка не тільки унеможливить можливість корупції в питаннях будівництва, але і захистить українців від шахраїв. Про це розповів віце-прем'єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в ефірі національного телемарафону.

"Основна ідея законопроєкту № 5655 - по-перше, скасування монополії місцевої влади на ухвалення рішень в усьому будівельному процесі, що мала корупційну складову, та, по-друге, цифровізація. Кожен крок або бездіяльність певного чиновника, учасника цього процесу будуть відстежуватися в системі.

Наприклад, буде чітко видно, що будинок збудований, а його з якихось причин не вводять в експлуатацію, тож можливо, що у забудовника вимагають хабар", - пояснив Кубраков.

На його думку, законопроект є революційним, тому що замість дозволів, які видаються у паперовому вигляді, будуть видаватися електроні дозволи в єдиній ІТ-системі, тож їх побачать всі учасники процесу.

Також в законі є великий розділ, який надає додаткові повноваження органам місцевого самоврядування.

"Разом з повноваженнями вони отримують і порядок, що робити з незаконним будівництвом. І вже ніхто не зможе сказати: вибачте, у нас тут незаконна будівля, яка будується в центральній частині міста, але ми не можемо це зупинити, бо у нас немає повноважень. Тепер вони є, законопроект проголосований, тож тепер є і відповідальність", – підкреслив віцепрем'єр-міністр.

Він повідомив, що до реформи залучені й країни Великої Сімки.

"З самого початку країни G7 були залучені до розробки концепції цієї реформи. Власне, антикорупційний ТАПАС фінансується урядами США та Великобританії".

За словами Кубракова, протягом декількох останніх тижнів, українські чиновники провели багато зустрічей з послами Великої Сімки, де були досягнуті домовленості щодо розробки підзаконних актів, які будуть впроваджені в реформу.

Щодо строків, то закон, який дозволить зробити ринок нерухомості безпрецедентно відкритим, впроваджується через півроку після публікації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ