Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розробили стандарти для якісного будівництва житлових будинків.

На останньому засіданні виконавчого комітету головний архітектор Львова Антон Коломєйцев презентував стандарти для якісного будівництва житлових будинків.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує Львів. Містобудування у Фейсбуці.

"Законні вимоги до забудовників і чіткі правила гри. Ось мета документа, який дасть нам повноваження для законних вимог від забудовників і який на останньому засіданні виконавчого комітету презентував головний архітектор Антон Коломєйцев. Питання не в тому, чи будуватимуть у Львові. Поки місто буде успішним – будуть. Завдання посадовців у тому, щоб передбачити комфорт мешканців, які потім будуть жити у цих будинках, щоб відразу творити якісний громадський простір навколо і щоб не шкодити львівському довкіллю", – наголосив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Про що йдеться у документі

  • Якісна просторова структура

Кожен з нас хоче жити у зручному та гарному помешканні. Та сучасному львів’янинові цього вже недостатньо – купуючи житло, ми дивимось, а яке тут подвір’я, де гулятимуть та гратимуться діти, чи далеко до школи/садочки, як я добиратимусь на роботу тощо. Саме тому забудовник має подбати про якість просторового простору.

А це означає, що простір житлового подвір’я повинен бути комфортним і якісним. Подвір’я має бути призначене для мешканців, а не служити парковкою для автівок. Внутрішній двір має бути закритим для авто, при цьому доступ для спецтранспорту має бути збережений тощо.

  • Гуманна висотність та багатофункційність

Для Львова висотність будинків в основному має становити 6 – 8 поверхів. Причому простір між будинками має «дихати»: відстань між будівлями з боку житлового подвір’я чи вулиці не має бути меншою за висоту будинку.

Крім того, необхідно передбачати наявність громадських функцій: амбулаторії, спортивні та розважальні центри, комерційні приміщення та офіси – у мешканців має бути все під рукою.

  • Соціальна інфраструктура

Мешканці не повинні возити своїх дітей у школи/садочки в інший кінець міста. Тому під час проектування житлових комплексів слід передбачати освітні заклади. Зокрема у проєкті пропонується передбачати дитячий садочок, якщо загальна площа квартир становить понад 10 тис. кв метрів. А якщо площа квартир – понад 45 тис. кв. м - то і школу. А якщо найближчі освітні заклади перевантажені, то шкільні і дошкільні заклади треба передбачати і при меншій площі квартир.

  • Не забувати про естетику!

Йдеться зокрема про фасади – вони повинні бути довговічними і конструктивними. Завжди краще передбачити, наприклад, кошики для кондиціонерів, аніж потім дивитись, як мешканці його «вдосконалюють».

  • Паркування і безпека

Паркомісця тільки в підземних паркінгах і з розрахунку в основному 1 паркомісце на 1 квартиру. Також треба подбати про велопарковки для велосипедів, електросамокатів тощо. А також відповідні зарядні станції для електродвигунів.

  • Безбар’єрність

Львів – доступне місто. У будинку має бути два входи: один з боку вулиці, інший - з подвір’я. І ці входи мають бути на рівні тротуару – без сходів та пандусів.

Серед іншого у проєкті прописано: встановлення підземних контейнерів для роздільного збору сміття, екологічність та адаптація до змін клімату і навіть мистецька складова. Твори мистецтва можуть бути як складовою архітектурного рішення, так і окремим елементом благоустрою. Знаємо, що у Львові вже є вдалі приклади таких рішень.

Варто зазначити, що документ має рекомендаційний характер і є доповненням до чинних ДБН. Проєкт рішення відкритий для обговорення, доповнень та пропозицій.

Детальніше з ним можна ознайомитись за посиланням:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ