Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові створять шість муніципальних управляючих компаній, які замінять ЖЕКи

Невдовзі у Львові створять шість муніципальних управляючих компаній, які замінять ЖЕКи. Ці управляючі компанії керуватимуть будинками, у яких мешканці не створять об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Про це сьогодні, 23 червня, на прес-конференції повідомив начальник відділу супроводу ОСББ, ресурсного центру для розвитку ОСББ Львівської міської ради Сергій Солтис, інформує кореспондент Гал-інфо.

За його словами, зараз у Львові діють приватні управляючі компанії, а згодом створять шість муніципальних управляючих компаній на кожен район міста. 

Як пояснила голова асоціації ОСББ «Оберіг» Стефанія Климко, найкраща форма управлятими власними будинками це є форма ОСББ. 

"Тоді власники квартир мають контроль над своїми коштами. Однак, я не рекомендую створювати асоціацію ОСББ, оскільки це – неприбуткова організація, яка не має права надавати послуги з обслуговування будинків. Вона може виступати лише як захисник прав власників.

Також я противник того, щоб створювати ОСББ на кілька будинків, бо знаю, що потім чекає на голову цього об’єднання. Людям буде важко пояснити, чому їхні кошти пішли на ремонт не їхнього, а іншого будинку. Люди сплачують внески і хочуть, щоб роботи виконувались у їхньому будинку. Тому найкраще створювати ОСББ у кожному окремому будинку, а потім можна найняти управителя ", - розповіла Стефанія Климко.

До слова, в одному будинку може бути створено тільки одне ОСББ.

Нагадаємо, 1 липня 2015 року набув чинності закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно з яким мешканці багатоповерхівок упродовж року мають визначитися, як вони 

Відтак, мешканці мають такі альтернативні варіанти:

- створити ОСББ та управляти ними через статутні органи;

- скликати збори співвласників та обрати управителя більшістю голосів, або ж прийняти рішення про самостійне управління;

- зайняти бездіяльну позицію та не приймати жодних рішень щодо управління будинком.

Закон уповноважує виконавчі органи місцевих рад, на території яких розташовані багатоквартирні будинки:

1. Списати усі багатоквартирні будинки (у яких є приватизовані квартири та нежитлові приміщення) з балансу міської ради.

2. Забезпечити реєстрацію та зберігання протоколів зборів співвласників про обрання управителя.

3. На конкурсних засадах призначити управителя для будинків, співвласники яких не прийняли рішення про обрання управителя чи інший спосіб управління будинком.

Додамо, станом на 26.05.2016, у Львові зареєстровано 705 ОСББ у 746 будинках.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ