Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові відзначили 113-ту річницю від дня народження Героя України Степана Бандери

Сьогодні, 1 січня, на Львівщині вшанували пам'ять голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери. Захід відбувся з нагоди 113-ї річниці від дня народження провідника.
Фото: ЛМР

Керівництво області та міста, депутати Львівської обласної ради, народні депутати, громадськість поклали квіти до підніжжя пам’ятника Степану Бандері. 

Опісля відбулась спільна молитва за Україну  та громадське віче.
«У нас тепер є один основний принцип, одна головна мета — Суверенна Соборна Українська Держава. До неї йдемо неухильно!
Таку настанову нам залишив Степан Бандера і вона ні на мить не втратила своєї ваги. 

Сьогодні ми відзначаємо 113-річницю з Дня народження Героя України, голови проводу ОУН, беззаперечного патріота і провідника української нації Степана Бандери!

Тут зібралися люди, яким болить Україна, наша суверенність, захист кордонів, зростання та європейський поступ. 

Для мене надзвичайно символічно, що ми разом починаємо новий рік нашої Батьківщини. 

Бажаю усім нам віри, сили, сміливості і гарячих сердець! 

З твоїм днем, наш Герою!Слава Україні!», – зазначив під час виступу перший заступник голови Львівської обласної  ради Євгеній Гірник.

Відтак керівництво обласної ради та облдержадміністрації привітали  лауреатів  премії імені Степана Бандери  та  вручили нагороди.
Львівська обласна рада, починаючи з 2012 року, щороку відзначає переможців премії за вагомий внесок у розбудову національної української держави, доленосні громадсько-політичні рішення та науково-теоретичні напрацювання у царині державотворення» громадських і політичних діячів, державницькі і громадські інституції та науковців.

Отож, цьогоріч премію у номінації «Громадська діяльність» присуджено Уляні Кульчицькій, заступнику першого проректора Українського католицького університету, пластунці-сеньйорці, голові Станичної пластової ради у станиці Львів, члену Наглядової ради при Львівській освітній фундації, та Комунальному закладу Сколівської міської ради «Історико-краєзнавчий музей Сколівщина».

У номінації «Політична діяльність» перемогу здобув Олег Кристиняк, письменник, автор історичних романів, волонтер.

Переможцем у номінації «Науково-навчальна національна державотворча діяльність» став Отець Михайло Греділь, парох храму Благовіщення Пресвятої Богородиці, військовий капелан, засновник та голова громадської організації «Апостольська Чота», режисер фільму «Незламні».
 

Довідково:

Степан Бандера - український політичний діяч, один з чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б. 

Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року. 

5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері “Целленбау”. У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився. 

Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ