Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові видали посібник з екоідеями для учасників Громадського бюджету

Громадська організація "Плато" презентувала "Каталог зелених рішень" - посібник з 25 ідеями, які можна використовувати для планування комфортних і дружніх до довкілля просторів.

Видання стане у нагоді мешканцям громади, що планують брати участь у Громадському бюджеті, а також представникам місцевого самоврядування, ОСББ, освітянам, студентам та всім зацікавленим темою.

Зелені зупинки, дощові садки, різнотрав’я, перголи, живоплоти та інші природоорієнтовані рішення, що увійшли до посібника, спрямовані на вирішення актуальних довкіллєвих проблем громади: протидії аномальній спеці, локальним підтопленням, нераціональному використанню природних ресурсів, збідненню біорізноманіття. Використовуючи ці ідеї, мешканці можуть пристосовувати подвір’я багатоквартирних будинків та шкіл, дитячі та спортивні майданчики, парки та громадські простори до наслідків кліматичної зміни.

У ГО «Плато» відзначають, що, до прикладу, висадка живоплоту довкола дитячого майданчика чи на шкільному подвір’ї сприятиме покращенню якості повітря, зменшенню шумового навантаження, збагаченню локального біорізноманіття та виявиться вдалим рішенням для ефективного зонування території. А з використанням проникних поверхонь простір стане також адаптованим до інтенсивних опадів та захищеним від локальних підтоплень.

«Минулого року ми проаналізували усі проєкти, які було подано на Громадський бюджет та виявили, що менше 5% з них містили в собі зелені ідеї. Саме це спонукало нас розробити посібник і показати, наскільки різними, естетичними, а головне - функціональними можуть бути природоорієнтовані рішення», - розповідає співавторка каталогу Анжеліка Зозуля.

Деякі з ідей, згаданих у каталозі, були втілені у Львові раніше. Серед них - біодренажні системи поруч зі стадіоном СШ № 40, дощові садки на перетині вулиць Бандери і Чупринки та неподалік парку 700-річчя Львова, зелена зупинка на вулиці Княгині Ольги тощо. Однак більша частина ідей - поки що новий для нас досвід передових міст світу, який гарно надається для наслідування та популяризації  із використанням інструментів участі.

«Ми хочемо, щоб каталог працював як пазл: знаючи проблеми конкретної локації, читачі можуть комбінувати декілька рішень та впливати на проблему комплексно. Щиро сподіваємося, що ці ідеї стануть натхненням для мешканців та дозволять їм вже цьогоріч взяти участь у Громадському бюджеті з інноваційними та екологічними проєктами», - ділиться очікуваннями виконавчий директор «Плато» Микола Рябика.

Ознайомитися із посібником можна за посиланням: https://vse.ee/zeleni_idei.

Реалізація проєкту здійснюється за підтримки Львівської міської ради у межах конкурсу «Зробимо Львів кращим!».



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/society/public-sector/287364-zelena-partysypatsiia-v-dii-u-lvovi-vydaly-posibnyk-z-ekoideiamy-dlia-uchasnykiv-hromadskoho-biudzhetu

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ