Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові завершився урбан-фестиваль Майстерня міста

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук
1/7
У Львові пройшов щорічний урбан-фестиваль Майстерня міста 2023. Впродовж тижня мешканці громади Львова долучались до створення стінопису на Народному домі у Великих Грибовичах, висаджували рослини, творили кілька нових громадських просторів у місті, відвідували екскурсії, лекції та воркшопи.

Загалом Майстерня об’єднала мешканців на 59 заходах у 23 локаціях міста. Також сьогодні нагородили найактивніших відвідувачів фестивалю: переможці квесту отримали призи від партнерів.

За словами організаторів, команди Інституту міста, цьогоріч події Майстерні відвідали понад 1080 зареєстрованих учасників. Також вперше фестиваль охопив і  новоприєднані громади Львова, села: Великі Грибовичі, Зашків, Завадів та Зарудці. 

У Великих Грибовичах команда Майстерні міста спільно з департаментом агломерації ЛМР та садівниками Львова провели екотерапію та висадили рослини разом із мешканцями прихистку «Народний дім». На самій будівлі протягом тижня художники створювали стінопис. Він розповідає про народний дім, який став прихистком для тих, хто цього потребує. 

У мікрорайоні Підзамче команда Urban Ideas спільно з мешканцями досліджували територію району, який найбільше перегрівається у місті. В межах майстерні поблизу Jam Factory створили новий громадський простір та висадили рослини.

Новий громадський простір також виник поблизу продовольчого банку ГО «Тарілка» (вул.Кульпарківська, 158 - перехрестя з вул.Вітряною). Волонтери, мешканці та сусіди банку за день створили нові лавки та клумби, щоб відвідувачі Тарілки, серед яких люди поважного віку та особи з інвалідністю, мали місце для відпочинку.

«Фішкою цьогорічної Майстерні стали ознайомчі екскурсії, які викликали неабиякий ажіотаж. Наймасовішою стала екскурсія на компостувальну станцію, сміттєпереробний завод і колишнє сміттєзвалище, де відвідувачам пояснили процеси сортування відходів, показали мешканцям етапи переробки органіки, розповіли про будівництво заводу і подальші плани щодо рекультивованого сміттєзвалища. Також ми провели екскурсії у громади Львова – Зашків, Зарудці та Завадів та на дахову сонячну електростанцію житлового будинку.

 А у передостанній день Майстерні міста власники собак могли долучитися до виставки безпородних чотирилапих «ПростоПес – не просто друг». Тут знайомилися із собаками з притулків та перевіряли свою готовність до адопції чотирилапого», – кажуть організатори Майстерні.

Окрім творення твердих результатів та екскурсій, мешканці долучалися до майстер-класів та обговорень від ЦЕ – Центрів Едукації, департаменту агломерації ЛМР, Феміністичної Майстерні, Шпиталю Шептицького, ГО «Тарілка» та ГО «Vbrani». Партнери події – Офіс Ради Європи в Україні, провів інтерактивну гру для активних мешканців міста Uchange.

Окремою великою частиною програми Майстерні міста 2023 став Бібліотечний марафон – щоденні події від 9 бібліотек міста для дітей та батьків.

Сьогодні організатори нагородили 10-ох найактивніших учасників Майстерні міста. Вони отримали призи від партнерів:

  • 6-10 місця – парасольки T.B.Fruit і ТМ Galicia та футболки й екоторби Майстерні міста;
  • 3-5 місця – сертифікати від сервісу з прокату електросамокатів E-Wings на 1500 грн;
  • 2 місце – сертифікат від мережі магазинів Shambala на 5000 грн;
  • 1 місце – набір мандрівника від експертів з туристичного спорядження Gorgany (рюкзак Osprey; намет, рушник та спальник Turbat; каремат Exped Flexmat, ліхтарик, інтегрована система та набір посуду, гермомішок та сублімати).

Переможцями квесту стала родина Вижанських: мама Євгенія, 9-річна донька Мілана та 12-річний син Андрій.

«Я у відпустці, а діти на канікулах, тому ми активно долучились до заходів Майстерні. Відвідали, напевно, десяток подій – навіть не рахували. Об’їздили різні кінці міста, складали палатку, відвідали багато бібліотек, були на виставці з собаками і вперше побували у просторі садівництва та городництва «Розсадник». Діти дуже задоволені, а я приємно вражена.

Сьогодні ми стали переможцями, це дуже приємно. Діти насправді вірили і дуже сподівалися на перемогу, а я йшла хоча б за парасолею. Але навіть, якби ми не ввійшли в десятку, ми дуже круто провели тиждень», – розповіла Євгенія Вижанська.

Загалом до Майстерні міста 2023 залучилася 21 громадська організація та ініціатива міста. Подію підтримали 5 бізнес-партнерів – експерти туристичного спорядження Gorgany, соки прямого віджиму Galicia  та лідер переробки фруктів та овочів в Україні та Європі T.B. Fruit, мережа туристичних магазинів Shambala, оператор прокату електросамокатів E-Wings, які надали спонсорську допомогу у вигляді продукції, сертифікатів та товарів. 

Цьогоріч, усі заходи Майстерні міста проходили виключно за фінансової підтримки Ради Європи, а також Урядів Німеччини та Швейцарії в межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ