Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові збудують сучасний заклад для літніх людей

У Львові збудують заклад для літніх людей за сучасними стандартами. Він розташовуватимуться на вул. Миколайчука і буде частиною реабілітаційного центру “Незламні“ (UNBROKEN). На будівництво планують залучати кошти партнерів та гранти.

Про це розповів заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Посадовець зазначив, що вчора, 9 лютого, на пленарному засіданні лікарні Першому медичному об’єднанню Львова надали дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у районі вул. Миколайчука. Мова про орієнтовно 1,8 га із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будивників-інтернатів для людей похилого віку та людей з обмеженими можливостями.

«Наші львівські лікарі кажуть: з початком збройної агресії кількість літніх людей, які не можуть обійтися без сторонньої допомоги, побільшала в рази. А тому потреба в таких закладах опіки є безумовною - місця для всіх катастрофічно бракує. Утім мова не тільки про місця, а й про умови та підходи. Фактично, ми говоримо про гідну старість не в ізоляції десь далеко від решти світу.

Місце для такого закладу обрали не випадково – поруч заплановано парк, є відповідна медична інфраструктура, житло для реабілітованих, яке будуємо, школа, садок, житловий масив. Посеред соціуму, але одночасно з усіма передумовами для відпочинку і дозвілля.

Як і всю мережу закладів UNBROKEN, плануємо це організовувати переважно за кошти партнерів, будуть по максимуму залучатися грантові кошти», - зазначив Любомир Зубач.

Міське управління архітектури та урбаністики вже активно напрацьовує концепцію та бачення такого закладу. І за взірець беруть досвід геронтологічного центру при каннській лікарні Simone Veil. Його нещодавно збудували і відкрили у грудні минулого року.

  «В архітектурному плані це - три будівлі-блоки, поєднані між собою. Звичайно, в найкращих європейських традиціях – повністю енергоефективні. Але, що цікаво, сам французький центр збудували не десь далеко від людей. Навпаки, поруч з міською лікарнею. Причому перші поверхи цього центру віддали під громадську функцію – кав’ярні, перукарні, магазини тощо. Бо ж мета - не ізолювати літніх людей–мешканців геронтологічного закладу, не позбавити їх спілкування з рештою світу. А якомога більше їх соціалізувати. Це сучасний підхід у такій справі.

Самі будівлі центру прості в архітектурі. Але на дахах, окрім сонячних батарей, облаштували тераси із великою кількістю зелені та меблями. Все для того, щоб літні люди могли тут відпочивати і проводити час. Але не лише тут. Кожен блок до того ж спроєктовано так, що він має закриті подвір’я – цей простір лише для мешканців геронтологічного центру. Тут вони можуть теж без перешкод проводити дозвілля.

Цікаво, що французький геронтологічний центр збудували фактично на місці, де була парковка лікарні, що поруч. А тому тут фактично нема громадського простору. І у цьому наш, львівський проєкт може стати кращим за французький – ми маємо де облаштувати гарний громадський простір біля майбутнього центру.

Швидше за все, щоб врахувати все і зробити якнайкраще – ми проведемо архітектурний конкурс», - додав Любомир Зубач.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ