Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Садового пояснили, на що витратять 1,2 млрд грн бюджету розвитку

Загальний обсяг бюджету розвитку Львова на 2016 рік становить 1,2 млрд грн. Виконавчі органи Львівської міської ради пропонуватимуть депутатському корпусу цьогоріч зробити акцент на гуманітарний блок питань. Про це сьогодні, 2 лютого, під час брифінгу щодо основних показників бюджету розвитку на 2016 рік розповіла директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, повідомив кореспондент Гал-інфо.
фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо

«Велику суму коштів отримав гуманітарний блок, але не менше отримали і департамент житлового господарства та інфраструктури, адже це є дороговартісні роботи. Багато отримали районні адміністрації», - сказала Кулинич.

Вона додала, що цього року нема сфер, яким урізали фінансування, але в пріоритеті гуманітарний блок, питання транспорту та екологія, зокрема усунення неприємного запаху у Львові.

«У 2016 році ми отримали можливість розпочати багато нових проектів і сподіваюсь, що зможемо їх реалізувати. Депутатському корпусу ми пропонуватимемо робити наголос на соціально-культурні об’єкти. Львів цього року є містом літератури ЮНЕСКО. Також спільно з Вроцлавом Львів здобув титул європейської столиці культури, тому видатки на культуру збільшили уп'ятеро, а це більше як 30 млн грн», - розповіла Ірина Кулинич.

За її словами, це в першу чергу стосуються оновлення театрів, музеїв та відкриття двох медіатек в Сихівському районі і в Рясному.

«Насамперед йдеться про ремонтні роботи в театрі Леся Курбаса, театрі «Воскресіння», театрі Лесі Українки, Дитячому театр і музеї Територія терору. Сподіваємось, що у 2016 році в музеї Територія терору роботи будуть завершені, і музей розпочне роботу. Виділяється також велика сума коштів на музей архітектури та побуту Шевченківський гай. Ми плануємо там збудувати сучасний візит-центр, на що передбачено приблизно 5 млн грн. Також ми пропонуємо виділити кошти і на оновлення експонатів інших музеїв», - сказала Ірина Кулинич.

Окрім того, за її словами, в бюджеті розвитку передбачені кошти на оновлення бібліотечних фондів і проведення ремонтних робіт майже у 13 бібліотеках Львова.

Ірина Кулинич додала, що вперше пропонуватимуть депутатам підтримати пропозицію відкриття спортивних багатофункціональних майданчиків в мікрорайонах міста і провести багато ремонтних робіт у спортивних залах шкіл.

«Ми плануємо відновимо п’ять басейнів. На спортивні об’єкти пропонується більше як 30 млн видатків», - сказала вона.

Також, як зазначила Ірина Кулинич, наголос робитимуть і на заходах в освіті: «Це закупівля п’яти багатофункціональних інтерактивних класів фізики, хімії і біології. Це нові інтерактивні дошки в школах та ремонтні роботи харчових блоків та санвузлів, а також заходи з енергозбереження. Передбачена сума на це близько 45 млн грн».

«Ми продовжуємо вивільняти приміщення садочків, у яких були орендарями комерційні структури. Буде проводитись робота в 9 дошкільних навчальних закладах, зокрема на вул. Зубрівській, вул. Рильського, вул. Виговського, вул. Гайдамацькій тощо, і таким чином плануємо відновити 16 груп в дитячих садочках, а потім збільшити цю кількість до 52 груп», - сказала Кулинич.

Окрім того, за її словами, виділяють значну суму коштів на ремонт доріг у Львові - більше ніж 200 млн грн. Йдеться про ремонт вул. Мечнікова, вул. Київська, вул. Котляревського, вул. Нечуя-Левицького, вул. Богданівська та інші.

Ірина Кулинич додала, що виділяються також кошти на покращення екологічної ситуації у Львові: «Йдеться про виділення 20 млн грн на встановлення гідрозатворів у дощовій каналізації Львова. Це стосується районів, де є неприємний запах. Буде продовжено каналізування тих вулиць, які не каналізовані».

На будівництво будинку для учасників АТО та членів сімей загиблих в бюджеті розвитку пропонують виділити 20 млн грн, а також відкрити Центр обслуговування учасників АТО на вул. Пекарській.

«Ми пропонуємо виділити кошти на освітлення пішохідних переходів та завершення будівництва трамваю на Сихів. На це передбачаємо більше як 60 млн грн. Окрім того, пропонуємо виділити кошти на будівництво велодоріжок. Зокрема, йдеться про нову велодоріжку зі Львова до Брюхович та на вул. Городоцькій від вул. Чернівецької до вул. Ряшівської», - сказала Ірина Кулинич.

За її словами, передбачено видатки на встановлення майже 200 відеокамер у Львові в рамках забезпечення безпеки громадян.

«Також пропонуємо виділити кошти на транспорт. На минулій сесії на оновлення рухомого транспорту депутати виділили 200 млн грн. на закупівлю нових автобусів, а зараз пропонуємо видатки на оновлення електротранспорту», - сказала Кулинич.

Також в бюджеті розвитку пропонують виділити кошти на об’єкти охорони історичної спадщини.

«Ми  плануємо відкрити площу Митну і все ж таки зробити реставраційні роботи у музеї Пінзеля. На завершення ремонтно-реставраційних робіт передбачено близько 5 млн грн. Є дуже гарна будівля на вул. Руській, 20, там буде зроблений фасад, і я сподіваюся, що в цьому році зможемо реставрувати скульптуру Ощадності на проспекті Свободи», - сказала вона.

За словами Ірини Кулинич, більше як 30 млн грн передбачено на сферу охорони здоров'я. Зокрема, на обладнання. За ці кошти пропонують оновити всі рентгенапарати та апарати ендоскопії. Окрім того, планують завершити ремонті роботи в закладах охорони здоров’я. На це, за словами Кулинич, є достатньо коштів.

Що стосується фінансування профтехучилищ, то, за словами Ірини Кулинич, зараз передбачається тільки кошти на їх утримання: «Це кошти із загального фонду бюджету Львова, і цей пункт не є видатками з бюджету розвитку».

Це ж стосується і відшкодування за перевезення пільговиків, що теж фінансується коштом загального фонду: «Думаю, що у цьому питанні буде повне розуміння. Минулої сесії проголосували видатки на відшкодування пільгових перевезень. Була пропозиція напрацювання адресної допомоги. Створена робоча група, і коли вона зробить висновки, ми говоритимемо про це предметно, але в загальному фонді бюджету передбачені кошти на відшкодування пільгових перевезень».

За словами Ірини Кулинич, сьогодні бюджет розвитку обговорюватимуть з депутатами. Також його планують обговорити з громадою та окремими групами – бізнесу, культури, освітян та медиками.

«Перші пропозиції, які подали на розподіл по об’єктах, у загальному становили більше як 4 млрд грн, але до розподілу підлягає 1,2 мдрд грн, і майже 700 млн грн ми маємо отримати кредитних коштів. Це вибірка кредитних коштів від ЄБРР - на Автодор, Електротрас та Теплоенерго. Відповідно, роботи  будуть проводити не лише за міські кошти. Сподіваємось отримати кошти і з Державного фонду регіонального розвитку. Минулого року ми реалізували робіт на 90 млн грн з державного бюджету – це закупівля трамваїв, придбання квартир учасникам АТО і те, що фінансувалося по ремонтних роботах у Львові», - додала Ірина Кулинич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ