Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У справі про заволодіння "Межигір'ям" Януковичем закінчили досудове розслідування

Прокурори САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ прийняли рішення про завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів у справі щодо заволодіння резиденцією «Межигір'я».
фото - ВВС

Про це інформує пресслужба САП.

В ході досудового розслідування встановили, що у 2002-2013 роках колишній президент України Віктор Янукович спільно зі своїм сином, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно заволодів земельною ділянкою на території Вишгородського району та комплексом споруд, які розташовані на цій ділянці, а саме комплексом відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» та будинком №123-а на вул. Межигірській у с. Нові Петрівці. Збитки, завдані державі, перевищують 540 млн гривень.

Дії колишнього президента кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 5 ст. 368 КК України, його сина — за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України.

Зауважимо, вказане кримінальне провадження передали з Генеральної прокуратури до НАБУ у грудні 2019 року. 

25 серпня 2021 року Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення заочного розслідування (in absentia) щодо колишнього президента України та його сина. Це рішення суду врешті надало можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваних, які вже 7 років переховуються на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором.

У жовтні 2021 року ВАКС обрав вказаним підозрюваним запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Разом з тим, повідомляється, що за клопотанням прокурорів САП та детективів арештували майновий комплекс «Межигір’я» та надалі за рішенням суду передали Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

На сьогодні матеріали кримінального провадження відкрили підозрюваним у справі та їхнім захисникам для ознайомлення. Після ознайомлення обвинувальний акт буде скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ