Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Стрию організував круглий стіл на тему «Гармонійний розвиток сільських територій в міській ОТГ»

У Стрийському районі, як і Дрогобицькому, не завершене формування Перспективного плану формування громад без «білих плям”. Місто Стрий не поспішає утворювати об’єднану територіальну громаду, використовуючи міф про «утримання» містом бідних сіл навколо
«Гармонійний розвиток сільських територій в міській ОТГ»

Щоб пришвидшити завершення формування Перспективного плану, Львівський ЦРМС, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України,  сьогодні у Стрию організував круглий стіл на тему «Гармонійний розвиток сільських територій в міській ОТГ». За словами директора Львівського ЦРМС Галини Гречин, залишився ще рік, коли можна об’єднатися добровільно. «Зволікаючи, ви втрачаєте і гроші, і можливості, - сказала Галина Гречин. — Держава не буде чекати, поки один район визначиться зі своїм майбутнім. Реформа децентралізації вже змінила життя сотні сіл і міст, які реалізували своє право на об’єднання по всій Україні».

Сільські ради навколо міста Стрия не проти утворити громаду без міста, але такий формат «бублика» навколо міської громади є абсолютно недоцільним. Підтвердженням цього є польський досвід децентралізації, коли сільський повіт, утворений «бубликом» навколо міського повіту, у рази відстає в розвитку.

«Формування адміністративно-територіального устрою — це перспектива на десятиліття. Тому важливо відкинути особисту ворожнечу, політичні уподобання та сформувати спроможні громади, які дозволять ефективно розвивати території», - зазначив радник з децентралізації Львівського ЦРМС Тарас Баранецький.

Своїм унікальним досвідом реформи децентралізації і розвитку об’єднаних територіальних громад поділилися гості із Закарпаття, голова Павшинської сільської ради Вікторія Кізман та радник з питань децентралізації Закарпатського ЦРМС Володимир Феськов.

За словами радника, закарпатський досвід створення Мукачівської міської ОТГ показує, що села з містом можуть домовитися. «Ми йшли до мешканців сусідніх сіл і пояснювали, що від об`єднання буде найбільше користі. Якщо ви їдете у лікарню до Мукачева, везете дітей на навчання чи їдете на базар, то очевидно, що вам треба приєднуватися до міста, бо там є потрібна для вас інфраструктура», - підкреслив Володимир Феськов.

Голова Павшинської сільської ради, яка увійшла до складу Мукачівської ОТГ, Вікторія Кізман розповіла, що на території її сільської ради є одна ділянка дороги у поганому стані і вона на балансі району. «Кожен мешканець нашої громади розуміє свою відповідальність за комфортне життя. У нас по всій території розміщені сміттєві контейнери, і, повірте, всі мешканці прибирають і цінують порядок. Ми зуміли повністю провести вуличне освітлення і прокласти бруківку на дорозі. Не цінувати такі вигоди просто неможливо», - наголосила Вікторія Кізман.

Присутні на круглому столі представники сільських рад Стрийського району наголошували, що вони готові йти на об’єднання, але стикаються із певним непрямим опором з боку районної влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ