Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

У світі сумніваються в ефективності демократії - дослідження GIA

Демократія залишається популярною, але люди в усьому світі сумніваються в її ефективності. Про це повідомив інститут досліджень Gallup International.

Опитування щодо демократії, провела Міжнародна асоціація Gallup (GIA), яка є провідною всесвітньою незалежною асоціацією з дослідження ринку та опитування. 

Демократія може мати свої недоліки, але це найкраща система управління для більшості населення світу – так вважають 59% опитаних у 43 країнах. Лише 14% не погоджуються, а кожен п’ятий не визначився.

Респонденти з країн ЄС найбільше погоджуються з тим, що попри всі недоліки демократія є найкращою формою правління (71%). Однак таке ставлення є більш помітним у західних частинах Євросоюзу (77%), ніж у східних (60%). Європейські країни, що не входять до ЄС, також віддають перевагу демократії, але не з такою впевненістю (57%). 

Зазначимо, що на росії, лише 22% респондентів погоджуються, що демократія є найкращою системою управління. Водночас 13% не погоджуються, решта або не впевнені (32%), або не знають (34%).

Найбільш вільними та справедливими вибори вважаються в Індії (66%), ЄС (особливо в західних країнах – близько 68%, і менше на сході ЄС – 36%). Канада та США також мають відносно високі частки людей, які вірять, що вибори будуть чесними та вільними – близько половини респондентів. В Африці, Західній Азії та на росії більше людей вважають, що вибори не є вільними та чесними.

Методологія:

Міжнародне опитування Gallup International End of Year Survey (EoY) — це щорічна традиція, започаткована та розроблена під головуванням доктора Джорджа Геллапа в 1977 році. Відтоді опитування проводиться щороку. Цього року він проводився у 43 країнах світу. 

Всього було опитано 4 4 603 особи по всьому світу. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2023 року було опитано репрезентативну вибірку з приблизно 1000 чоловіків і жінок віч-на-віч, телефоном або онлайн.

Похибка для опитування становить +3-5% при рівні довіри 95%.

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ