Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У видавництві «Дух і літера» вийшла з друку нова книга «Єв­рей­ські адреси України. Путівник»

Щойно у видавництві «Дух і літера» вийшла з друку нова книга «Єв­рей­ські адреси України. Путівник», упорядкування текстів Маргарити Єгорченко, за участі Ірини Берлянд та Ігоря Винокурова.

Цей путівник розповідає про локації в містах і селах України, що пов'язані з історією та культурою українського єврейства. Путівник побудовано за географічним принципом – окремий розділ для кожної області. Оскільки історія єврейських громад в Україні була різною, неоднорідними будуть і розділи путівника. Ілю­стративний матеріал дозволяє побачити як культурні пам’ятки, що існують дотепер, так і фотографії тих об’єктів, які не збереглися. Окрему увагу приділено персоналіям – єврей­ським письменникам, діячам культури, гро­мадським лідерам, меценатам, релігійним діячам і праведникам. Путівник особливо стане в пригоді туристам, які цікавляться єврейською історією країни.

...Єврейська історія на наших землях мала свої золоті сторінки. Це періоди розквіту громад, що позначені виникненням потужних релігійних шкіл, масштабних видавничих проєктів, творчістю блискучих художників та архітекторів, існуванням музичних колективів, зокрема і клезмерської музики, діяльністю єврей­ських театрів та існуванням єврейського кінематографу. Наша історія мала й багато трагедій – у ХVIII, ХІХ століттях, але найбільше – у ХХ. Це і єврейські погроми, і загальнонаціональні трагедії – війни, революції, періоди голоду. Та найстрашнішими були Голокост і сталінські репресії щодо євреїв. На жаль, часто трагічні події переважали, особливо у ХХ столітті, і тому в 1970-ті – 1990-ті роки (як і раніше, на початку ХХ століття) чимала кількість єврейського населення полишила ці землі: люди емігрували до Ізраілю, США, Німеччини…

У роки незалежності почало відроджуватися життя різних спільнот і національних громад, зокрема і єврейської. Після багатьох десятиліть усіляких заборон поновили діяльність синагоги; там, де це було можливо, постали єврейські школи, почалися наукові дослідження... Це відродження ми починали майже з нуля, збираючи історію родин, спогади сучасників, знаходячи архіви письменників та художників, відкриваючи перші музеї єврейської історії та культури.

У нашому путівнику ми в міру сил намагалися представити ці знання. Найбільше ми спиралися на численні дослідницькі та краєзнавчі роботи, що провели наші колеги, особливо в тих містах, де ще залишилися єврейські громади, – в Києві, Харкові, Одесі, Львові. В інших регіонах було важче, проте ми старалися і там віднайти інформацію, що розповідала б про нашу історію та культуру тим, хто нею зацікавиться...

З передмови Леоніда Фінберга до Путівника

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ