Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уклоністи, дезертири та підробка документів задля виїзду за кордон: хроніки воєнного часу

Кількість вироків у справах, пов'язаних з військовими злочинами, суттєво зросла від початку літа.

Так, було винесено 515 вироків за підробку документів задля виїзду за кордон, ухилення від мобілізації, дезертирство та непокору наказам.

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на власне дослідження даних сервісу пошукових рішень Бабуся.

За ухилення від мобілізації, а саме за неявку за повісткою після проходження медкомісії, за період повномасштабної війни винесено 58 вирок. Найсуворішим покаранням за ст. 336 ККУ є позбавлення волі на 5 років умовно, з іспитовим строком у рік. Практика самокаліцтва для ухилення від мобілізації, на щастя, в Україні не розповсюджена – вироки по даному злочину відсутні.

З червня було розглянуто 372 справи щодо підробки документів для виїзду за кордон. Найбільше покарання за ст. 358 ККУ —1 рік позбавлення волі умовно — отримала лише одна особа. У решті справ порушники сплатили штраф у розмірі від 850 гривень до 17 тисяч гривень.

Від моменту вторгнення РФ у справах за дезертирством ст. 408 ККУ було винесено лише 40 вироків. Проте варто зауважити, що лише у двох випадках військовослужбовці вчинили спробу втечі саме під час активної фази бойових дій. 

Один з обвинувачених отримав найсуворіше покарання за невдалу спробу покинути не тільки межі військової частини, але взагалі територію держави, буквально перелізши через кордон із Румунією — 4 роки позбавлення волі.

Другий фігурант викрав автівку в частині задля втечі, але вже зранку був затриманий.

За вчинення непокори у виконанні наказів (ст. 402 ККУ) — 45 вироків. Більшість з них через відмову в передислокації безпосередньо на лінію фронту. 14 осіб мають сплатити штрафи у розмірі від 10 тисяч гривень до 141 тисяч гривень, частина військових будуть відраховувати проценти зі своєї зарплати у дохід держави. Декілька осіб будуть відбувати покарання у дисциплінарних батальйонах та на гаупвахті. Одна особа отримала покарання у вигляді позбавлення волі один рік.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ