Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна посіла останнє місце рейтингу економічної свободи у Європі

Україна посіла 150 місце зі 186 країн у щорічному Індексі економічної свободи у світі за версією американського дослідницького центру The Heritage Foundation, набравши 51,9 бали (максимум 100).

Водночас ці ж показники дозволяють Україні посісти 44 місце серед країн Європи, а це останнє місце за цією вибіркою.  Загальний бал Україна підвищила на 3,8 пунктів. Зазначається, що Україна поліпшила позиції щодо 8 з 12 показників. Зокрема, значно покращилася ситуація у сфері інвестування.

Автори рейтингу економічної свободи відзначають, що в Україні існують серйозні проблеми щодо корупції в судовій системі - одній з тих, яким громадяни довіряють найменше. Також серед проблем названа податкова система.

"Верхня ставка індивідуального прибуткового податку становить 20%, а верхня ставка корпоративного податку становить 18%. Інші податки включають у себе додану вартість та податки на майно. Загальне податкове навантаження становить 35,5% від загального внутрішнього доходу. За останні три роки державні витрати склали 42,8% від загального обсягу виробництва (ВВП), а бюджетний дефіцит склав в середньому 2,6% ВВП. Державний борг еквівалентний 81,2% ВВП", - кажуть автори звіту.

Зазначено, крім того, що через політичну нестабільність пробуксовує ділова активність. Відзначена і необхідність реформування трудового законодавства.

Всього в рейтингу представлені огляди 180 економік світу і найбільш вільними названі Гонконг, Сінгапур і Нова Зеландія, а найбільш пригніченими - економіки Куби, Венесуели і Північної Кореї.

Раніше повідомлялося, що Україна піднялась на чотири позиції в щорічному рейтингу найкращих країн світу, який складає U.S.News & World Report. 

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ