Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українська автокефалія та її наслідки

Професор CEMES Петрос Вассіадіс про завершальний етап в процесі надання Вселенським Патріархатом Українській Православній Церкві канонічного статусу Автокефалії.
Petros Vassiliadis

У відповідь на питання щодо діяльності CEMES (Центр екуменічних, місіологічних та cоціальних досліджень) стосовно української кризи Петрос Вассіадіс зазначив, що Фонд, який він очолює, розпочав наукове дослідження щодо православної єдності як продовження нової ери в православній традиції, яка розпочалася у Святому і Великому Соборі,а також, відмітив, що на їхньому основному сайті та відповідній сторінці в соціальній мережі Facebook, вони зараз і останні три місяці зосереджуються майже виключно на українській проблемі.

"Православна єдність зазнала серйозного удару від Російської Церкви разом з її союзниками, за рахунок рішення в останній момент не брати участь у цьому довгоочікуваному Синоді, який являється остаточним вираженням православної віри, та до якого готувались майже століття. Так само і зараз рішення Священного Синоду Московського Патріархату розірвати євхаристійне спілкування з Вселенським Патріархатом змусило нас більш палко продовжувати наші пошуки православної єдності. Очевидно, що визначна роль Вселенського Патріархату полягає в зціленні фактичних розколів на своїх канонічних територіях та, можливо, за межами", - зокрема зазначив Петрос Вассіадіс.

Стосовно правильного напрямку для досягнення української автокефалії Петрос стверджує, що у всіх подібних випадках минулого та попередніх століть канонічні нерівності, що призвели до розкольних ситуацій (особливо в його власній грецькій автокефальній церкві), втрутився Вселенський Патріархат і слідуючи Канонам Вселенських Соборів зцілив розкол, що повернув мільйони православних до канонічної православної церкви, надаючи їм автокефалію. Це також сталося з усіма новими Патріархатами та Автокефальними Православними Церквами.

Неофіційно було представлено декілька доводів щодо можливості української автокефалії,одним з яких був: "Чому зараз?" Але реальне питання має бути: "чому так пізно?".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ