Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Університет імені Івана Франка відвідав Президент Берлінсько-Бранденбурзької академії наук

Президент Берлінсько-Бранденбурзької академії наук Крістоф Маркшис ознайомився із історичними надбаннями та науковими досягненнями Львівського університету. Про це повідомили в пресслужбі ЛНУ.
Фото: Олега Вівчарика

22 липня 2023 року Львівський національний університет імені Івана Франка відвідав Президент Берлінсько-Бранденбурзької академії наук, професор Крістоф Маркшис. Під час перебування в Університеті відомий німецький науковець відвідав Музей історії Університету та Наукову бібліотеку, а також у розмові із проректором з наукової роботи, професором Романом Гладишевським ознайомився із діяльністю ЛНУ ім. Івана Франка у часі повномасштабної війни.

Берлінсько-Бранденбурзька академії наук – одна із найбільших регіональних академій наук Німеччини, член Спілки німецьких академій наук. Академія наук позиціонується як наступниця наукових традицій Прусської академії наук (1700-1945 рр.), заснованої за активного сприяння Готфріда Вільгельма Лейбніца. Відтак, зараз Академія у своїй діяльності приділяє увагу й історії, і передовим науковим дослідженням, а у час повномасштабної війни росії проти України ще й бере участь у реалізації волонтерських ініціатив, спрямованих на допомогу Україні. Саме тому під час екскурсії Музеєм історії Університету професор Крістоф Маркшис з великим зацікавленням ознайомився із багатим минулим Львівського університету, особливо з тими його аспектами, які є спільними інтелектуально-духовними надбаннями України та Німеччини.

У Книзі почесних гостей німецький професор залишив подяку за можливість побувати в Університеті та побажав ЛНУ ім. Івана Франка та всій Україні миру і злагоди.

У Науковій бібліотеці Крістоф Маркшис мав нагоду оглянути найрідкісніші рукописні книги і стародруки, серед яких, зокрема, – середньовічні теологічні рукописи латинською та церковнослов’янською мовами. Як фаховий теолог та шанувальник книговидання Президент Берлінсько-Бранденбурзької академії наук зі щирим захватом аналізував деталі унікальних рукописів. Крім того, німецький вчений відвідав головний читальний зал найдавнішої книгозбірні України, де зміг дізнатися більше про історію бібліотеки і про цікаві факти формування й збереження її фондів.

Втім особливу увагу під час відвідин Львівського університету Президент Берлінсько-Бранденбурзької академії наук приділив ознайомленню із сучасною діяльністю науковців ЛНУ ім. Івана Франка. Зокрема, під час діалогу проректор з наукової роботи Університету Роман Гладишевський розповів німецькому вченому про те, як від початку повномасштабного вторгнення і до сьогодні науковці Університету постійно працюють над адаптацією своїх досліджень до викликів часу. Більшість наукових пошуків вчених Львівського університету зараз спрямовані на протидію агресорові на полі бою, зміцнення обороноздатності України, створення технологій для енергетичної, суспільної та інформаційної безпеки, а також на повоєнне відновлення економічного потенціалу України.

«Варварське вторгнення росії на територію України не стало на перешкоді найважливішому – нашому прагненню розвиватися, ставати сильнішими, творити науку й розвивати Українську Державу. Від початку повномасштабної агресії вчені Львівського університету не лише не припинили своїх досліджень, а й змогли їх переорієнтувати на потреби оборони. І це є одним із свідчень твердої віри у перемогу України, віри в успішне майбутнє нашої держави», – висловив переконання Роман Гладишевський.

Крістоф Маркшис високо оцінив унікальні раритети, які зберігає Львівський університет, ініціативи університетської спільноти та готовність вчених Університету у складних умовах працювати над розвитком різних галузей науки.

«Для мене честь відвідати Львівський університет, ознайомитися з Вашою діяльністю і побачити красу Університету, Львова та України. Ви – невід’ємна частина освітнього, наукового і культурного простору Європи», – відзначив Крістоф Маркшис.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ