Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

УРП та тендер: як бізнесовці можуть інвестувати в українські надра

Не секрет, що території України існує чимало родовищ з корисними копалинами, декотрі з яких мають стратегічне значення.

Саме тому цей вектор завжди був і залишатиметься доволі привабливим для вітчизняних та іноземних бізнесовців, які не проти вкласти свої кошти в розвиток даної сфери.

Питання використання українських надр є доволі актуальним та знаходиться під особливим контролем держави. Зокрема, свого часу про це в інтерв’ю інформаційному агентству Nadra.info розповідав екс-очільник Державну службу геології та надр України Дмитро Кащук, котрий, між іншим, робив акцент на необхідності введення прозорих правил в сфері надровикористання – це, на його думку, стане хорошим стимулом до стрімкого розвитку галузі.

Отже, яким чином на даний час бізнесмени можуть інвестувати в українські надра? Існують два основні способи:

  • Проходження конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції (далі - УРП);
  • Участь в онлайн-тендерах на відповідних акредитованих майданчиках.

УРП – ключові особливості конкурсу

Як правило, конкурси на укладання УРП проводять тоді, коли мова йде про доволі масштабні площі надр, для розробки яких потрібні, по-перше, значні грошові інвестиції, а по-друге, застосування передових технологій. Під час проведення конкурсів держава ознайомлюється з усіма поданими проєктами та обирає саме того інвестора, пропозиція і можливості якого є найбільш привабливими та перспективними.

До речі, у випадку з проєктами УРП, держава передбачила для інвесторів особливе оподаткування, надає інвесторам надра у користування на значні терміни, а будь-які суперечки та непорозуміння, які можуть виникнути, вирішуються навіть в іноземних арбітраж.

Одразу ж варто наголосити на тому, що відповідно до УРП інвестор зможе користуватися лише частиною видобутку (а не всією), з якого частка передається на користь держави.

Прозорі аукціони в режимі “онлайн”

Інший спосіб інвестувати в надра України – долучитися до тендерних процедур, які проходять в онлайн-режимі. Аукціони зазвичай проводяться для невеликих за своїми масштабами проєктів і тут виграє саме той бізнесовець, який запропонує найвищу ціну.

Всі державні закупівлі проходять на офіційному майданчику «Прозорро», кожен, хто має намір брати участь в аукціоні, повинен відповідально підійти до підготовки пропозиції, а опісля подачі документації, у разі необхідності, оперативно реагувати на ті чи інші повідомлення, зокрема, що стосуються усунення тих чи інших помилок та невідповідностей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ