Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Усе, що потрібно знати вступнику до ЛНУ ім. Івана Франка: нововведення

12 липня стартує вступна кампанія у ВНЗ України. Львівський національний університет ім. Івана Франка очікує електронні заяви від вступників 12-26 липня. Про особливості цьогорічної вступної кампанії сьогодні, 6 липня, на прес-конференції розповів відповідальний секретар Приймальної комісії Андрій Гукалюк, інформує кореспондент Гал-інфо.

фото: Олена Ляхович

Від 12 липня охочі навчатись на ОКР "бакалавр" мають у електронній формі подати відповідні документи. Від 29 червня вступники створювали свої електронні кабінети, за допомогою яких й відбуватиметься подання документів. Цьогоріч можна подати 9 заяв, але лише на 4 спеціальності. Також біля кожної заяви необхідно відзначити пріоритетність 1-9.

Документи у паперовому вигляді Університет не приймає, однак є виняток для декількох категорій людей: діти-сироти, учасники АТО та люди із інвалідністю. Вони мають можливість вступити в Університет навіть за співбесідою.

Для вступників, які через певні обставини не мають можливості подати документи через Інтернет, у Львівському університеті діятимуть 23 консультаційні центри, де спеціалісти нададуть інформацію та допоможуть подати заяву через Інтернет.

Як зазначив проректор з науково-педагогічної роботи Університету Ярослав Гарасим, Львівський національний університет ім. Івана Франка пропонує дуже широкий діапазон спеціальностей - це 19 факультетів та 3 коледжі. 

фото: Олена Ляхович

Як розповів Андрій Гукалюк, Міністерство освіти і науки України до 1 серпня повинно ознайомитись із документами вступників та надати рекомендації тим, хто за рейтингом "проходить" на бюджетну форму навчання, та рекомендувати інших до конкурсу на платну форму навчання. Відтак, ті, хто рекомендований на бюджет, до 5 серпня повинні особисто принести у ВНЗ передбачені оригінали документів (атестат, додаток до атестату, сертифікат ЗНО та копію паспорта). Щодо платників, то їхні документи Університет прийматиме до 10 серпня.

Відзначимо, що цього року ВНЗ приймають сертифікати тестів із ЗНО 2016 та 2017 років.

фото: Олена Ляхович

"Іншим важливим пунктом є пріоритетність заяви, яку обов'язково потрібно вказувати. Вступник у заяві не може змінити пріоритетність, тому треба бути дуже уважним.

Для навчання у ЛНУ ім. Івана Франка потрібно мати сертифікати ЗНО із трьох предметів: обов'язковий для усіх - українська мова та література, другий історія України/математика/біологія та третій  за вимогою обраної спеціальності. Також до цих результатів ЗНО додається середній бал атестату. Цього року є нововведення щодо отримання додаткових балів на певні спеціальності. Якщо абітурієнт брав участь в університетській олімпіаді, тоді має можливість отримати додаткові бали", - наголосив Андрій Гукалюк.

фото: Олена Ляхович

Також цьогорічним нововведенням так звані регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти. Як пояснив відповідальний секретар Приймальної комісії, це означає, що конкурсний бал буде множитись на коефіцієнт.

"Якщо абітурієнт має намір навчатись у Львові, тоді цей коефіцієнт множиться на 1,01. Якщо вступник із сільської місцевості (однак має бути дотримано цих двох умов: вступник має проживати у селі і закінчувати сільську школу), тоді бали множаться на коефіцієнт 1,02.

фото: Олена Ляхович

Також у випадку вступу на математичні, фізичні спеціальності, то такий абітурієнт отримує коефіцієнт 1,03, однак якщо пріоритетність на цю спеціальність 1,", - додав Андрій Гукалюк.

Щодо вступу на магістратуру, то документи потрібно подавати тільки у паперовому вигляді, а також пройти тестування із іноземної мови та спеціалізації. Вступна кампанія на магістратуру розпочинається також 12 липня і триватиме до 24 липня.

Як розповів директор правничого коледжу Володимир Цікало, у правничому коледжі при Університеті готують молодших спеціалістів, які після закінчення мають можливість вступити на ІІІ курс Університету.

фото: Олена Ляхович

"Вступна кампанія у коледжі триває від 12 липня до 8 серпня. Для зарахування потрібно скласти два тести ЗНО: українська мова та література і другий на вибір математика/іноземна мова/історія України.

При вступі у коледж не діють ні коефіцієнти, ні пріоритетності", - зауважив Володимир Цікало.

Ярослав Гарасим також розповів, що ректор Університету Володимир Мельник надсилав запрошення на навчання кращим абітурієнтам Львівщини, які на ЗНО отримали дуже високі бали. 

Як повідомляло Гал-інфо, із вересня 2017 року студенти ОКР "магістр" навчатимуться лише 1 рік та 4 місяці. Зараз вступникам на магістратуру 2015-16 років передбачено два роки навчання на цьому ОКР.

У Львові спорудять пам'ятник Герою України Ігорю Костенку


 

Тетяна Яценко, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ