Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Польщі навчається приблизно 20-30 тисяч дітей з України

За словами доктора Лукаша Тупача, сучасна міграція українців до Польщі є можливістю для польської галузі освіти підготуватися до потенційних змін у майбутньому

Доктор Лукаш Тупач з Університету кардинала Стефана Вишинського, розташованого у Варшаві, говорить про відсутність цілісної ідеї щодо навчання українських школярів у польських школах. У суботу, 7 вересня, гість Польського радіо 24 зазначив, що з 1 вересня 2024 року в Польщі навчається приблизно 20-30 тисяч дітей з України.

«Зараз ми маємо справу радше із "точковим" підходом. Наприклад, у нас досі немає цілісної навчальної програми, якщо йдеться про вивчення польської мови як іноземної — такої, яку могли б реалізувати вчителі, котрі викладають цей предмет», — зауважив співрозмовник.

На думку експерта, для навчання школярів із міграційним досвідом було б доцільно залучати у цей процес міжкультурних асистентів. Доктор Тупач вважає, що в майбутньому польські школи стануть мультикультурними. У зв’язку з цим, як стверджує співрозмовник Польського радіо 24, сучасна міграція українців до Польщі є можливістю для польської галузі освіти підготуватися до змін.

Раніше заступниця міністра освіти Республіки Польща Катажина Любнауер повідомляла, що українські школярі навчатимуться за польською програмою. За словами посадовиці, український уряд має право брати участь у навчальному процесі.

«Наприклад, готувати онлайн-уроки для українських учнів, які навчаються в польських школах, використовуючи власні ресурси», — зазначила Любнауер.

Волонтери фонду GrowSPACE, зі свого боку, нещодавно представили звіт, який свідчить про те, що навчальні заклади Малопольського воєводства не готові до прийому українських школярів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ