Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В селах та на прифронтових територіях будуть працювати мобільні аптеки

Наразі лише в 11% сіл України працюють аптечні пункти. Загалом мова про 5 700 аптек, які працюють у селах та селищах.
Ілюстративне зображення мобільної аптеки

Натомість залишається понад 20 000 сіл та селища, які досі не мають аптечних пунктів. такі умови суттєво забезпечують доступ населення до лікарських засобів.

4 серпня уряд ухвалив постанову, якою дозволив створити мобільні аптечні пункти. Це можуть робити суб'єкти господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Мобільні аптеки безкоштовно функціонувати в сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Також, на період воєнного стану, мобільні аптеки працюють на прифронтових територіях та в зонах надзвичайних ситуацій. Вони будуть функціонувати як транспортний засіб ліцензії.

Які ліки можна купити в мобільних аптеках?

Мобільні аптеки можуть відпускати лікарські засоби за рецептом і без нього, а асортимент визначатиме ліцензію. Усі рецептурні препарати відпускаються лише за рецептом як паперовим, так і електронним.

Такі мобільні аптеки також відпускають лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки».

У мобільних аптеках заборонено продаж наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Скільки планується створити такі аптеки, які визначатимете потребу в них?

МОЗ не визначає кількість та потребу в мобільних аптечних пунктах. Ліцензіати з роздрібної торгівлі лікарськими засобами самостійно визначають потребу та відповідно до розподілу потужності.

Міністерство лише надає механізм для здійснення такої торгівлі та закликає аптечні мережі долучитися до ініціативи щодо спрощення доступу населення до лікарських засобів.

Які вимоги до мобільних аптечних пунктів?

У ліцензійних умовах прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. У мобільній аптеці має бути водій та не менше одного фармацевтичного працівника, який відпускає лікарські засоби. Наявність завідувача обов'язково є обов'язковою, на відміну від стаціонарного аптечного пункту.

Автомобіль повинен написати на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певної ліцензії.

Транспортний засіб повинен опублікувати достатню кількість площ для належного зберігання та реалізації лікарських засобів, медичних виробів, розміщення касового апарату, холодильного обладнання. Також обов'язковою вимогою є наявність холодильного обладнання та пристроїв реєстрації та здійснення контролю за температурою і певною вологістю повітря.

Також авто має бути забезпечене місцем для санітарної обробки рук.

Хто контролює роботу пересувних аптек?

Контроль за діяльністю мобільних аптек покладається на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Відомості про автомобільні транспортні засоби, що використовуються ліцензіатом, повинні бути внесені до ліцензійного реєстру. Також ліцензіат зобов'язаний подати до Держлікслужби та органу місцевого самоврядування про маршрут мобільного аптечного пункту. Маршрут має надати інформацію про пункт відправлення та призначення кінцевого пункту, включаючи пункти завантаження/розвантаження та місце стоянки транспортного файлу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ