Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні понад 2 500 людей скористалися PrEP для профілактики ВІЛ

Як повідомили 14 серпня у прес-службі Центру громадського здоров’я України, в Україні понад 2 500 людей скористалися PrEP для профілактики ВІЛ. Серед них 1 991 чоловік та 552 жінки.
Інфографіка ЦГЗ

Для порівняння, у Польщі кількість людей, які скористалися PrEP, складає близько 2000 людей. У Грузії — не більше 300. В Італії — близько 600.

PrEP — це антиретровірусні препарати, які запобігають передаванню ВІЛ. PrEP рекомендовано всім, хто має високі ризики інфікуватися вірусом імунодефіциту людини. Серед споживачів PrEP переважають чоловіки, які мають секс із чоловіками, секс-працівники та працівниці й ті, хто вживає наркотики ін’єкційно. Утім, група ризику значно більша. Тож ВООЗ рекомендує PrEP усім, хто має ризик заразитися ВІЛ.

Україна — одна із 68 країн світу, що запровадили PrEP для профілактики ВІЛ. Державні програми й неурядові організації гарантують кожному, хто потребує профілактики, безплатний доступ до неї.

Національна програма доконтактної профілактики (PrEP) покликана зменшити рівень захворюваності на ВІЛ в Україні. PrEP на понад 99% захищає від передавання ВІЛ статевим шляхом. Водночас, це не захищає від інших інфекційних хвороб, що передаються статевим шляхом, тож використовувати PrEP варто лише у поєднанні із презервативом.

Клієнти, які приймають PrEP в Україні:

  • Дискордантні пари - 693;
  • Працівниці комерційного сексу- 133;
  • Працівники комерційного сексу - 6;
  • Люди із ризикованою поведінкою (гетеросексуальні стосунки) - 104;
  • Споживачі ін’єкційних наркотиків - 36;
  • Трансгендерні люди - 3;
  • Чоловіки, які практикують сексуальні стосунки з чоловіками - 1564;
  • інші - 2;

PrEP можна отримати у будь-якому центрі з профілактики та боротьби з ВІЛ чи проконсультуватися у представників неурядових організацій, які займаються доконтактною профілактикою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ