Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

В Україні створений небезпечний випадок перерозподілу надр через суди

У наслідок трьох судових рішень в Україні вже створений небезпечний випадок перерозподілу надр, - Державна служба геології та надр України.

Судова влада наказала видати спецдозвіл на видобуток вуглеводнів структурі, що до того його не мала. Також судами наказано надати під розробку ділянку, координати якої містять великі технічні та технологічні помилки та заходять на ділянки інших компаній. 

Прикро і те, що неоднозначне судове рішення вже треба виконувати — наражаючі державні структури на конфлікти з сторонніми компаніями, поки не буде поставлено остаточну крапку в судових провадженнях.

Згідно судового рішення, яке підтвердили і дві вищі інстанкції, Держгеонадра зобов’язана видати ТОВ «Нафтогазрембуд-1» спеціальний дозвіл на користування надрами Тинівського газового родовища Львівської області з метою видобування вуглеводнів. 

При цьому компанія ніколи раніше не мала спецдозволу на користування надрами на цій ділянці. Фірма — лише була підрядником по виконанню робіт з видобутку у структури, що мала спецдозвіл. 

В даний час існує діючий спеціальний дозвіл на користування надрами №1906 від 14.05.2002 наданий ДП НАК «Надра України Західукргеологія» терміном дії до 14.05.2016, але він був подовжений на 5 років. Саме ця компанія раніше і співпрацювала з «Нафтогазрембуд-1». 

Тобто суди призначили ще одного власника на ділянку, що вже має законного користувача. 

Одночасно, межі ділянки, що судовими рішеннями передбачено надати «Нафтогазрембуд-1» -- заходять на межі ділянки, на котрій сьогодни на законних підставах видобуває вуглеводні ПАТ «Укргазвидобування». 

Враховуючи викладені факти Держгеонадра звертаються до держорганів, що зацікавлені у встановленні в Україні гарного інвестиційного клімату запобігти   реалізації небезпечного прецеденту реального перерозподілу прав на видобуток корисних копалин через суди. Що може призвести до хаосу в галузі та занепаду видобутку вуглеводнів та інших корисних копалин в Україні. 

Довідка: Історія судових рішень

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 21.06.2016 адміністративний позов ТзОВ «Нафтогазрембуд-1» задоволено.

Визнано протиправним та скасовано рішення Державної служби геології та надр України, яке оформлено листом №5094/13/12-16 від 30.03.2016р. про відмову у наданні Товариству з обмеженою відповідальністю «Нафтогазрембуд-1» спеціального дозволу на користування надрами Тинівського газового родовища Львівської області з метою видобування вуглеводнів за результатами повторного розгляду заяви ТОВ «Нафтогазрембуд-1» від 25.11.2014р.

Зобов'язано Державну службу геології та надр України видати Товариству з обмеженою відповідальністю «Нафтогазрембуд-1» (код ЄДРПОУ 33799463) спеціальний дозвіл на користування надрами Тинівського газового родовища Львівської області з метою видобування вуглеводнів.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 12.09.2016 року рішення 1 інстанції без змін, апеляційні скарги Держгеонадр та ДП НАК «Надра України» «Західукргеологія» залишено без задоволення.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 14 червня 2017 року по справі № К/800/25626/16, К/800/26714/16 рішення 1 та 2 інстанції без змін, касаційні скарги Держгеонадр та ДП НАК «Надра України» «Західукргеологія» залишено без задоволення.

Ухвалою Верховного Суду України від 13.10.2017 відкрито провадження за заявою НАК «Надра України «Західукргеологія» та Державної служби геології та надр України про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України  від 14.06.2017.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ