Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні запрацював державний веб-портал використання публічних коштів

15 вересня Міністерство фінансів презентувало єдиний веб-портал використання публічних коштів e-data.gov.ua, розроблений відповідно до закону №0949 «Про відкритість використання публічних коштів». Вже зараз на порталі можна переглядати платіжні транзакції Держказначейства, які оновлюються в режимі онлайн. Уся інформація про витрати публічних коштів в Україні стане доступною вже за кілька місяців.

«Сьогодні почалася ера безпрецедентної бюджетної прозорості, - коментує співавтор Закону «Про відкритість використання публічних коштів», голова Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран. – З такими інформаційними продуктами ми стаємо в один ряд з найбільш передовими країнами Заходу. Вже сьогодні ми можемо прослідковувати усі виплати Держзакначейства, а за кілька місяців – і усіх установ, підприємств та організацій, що розпоряджаються публічними коштами».

Портал складатиметься з двох основних компонентів: 1) модуля «Використання публічних коштів», на якому будуть оприлюднюватись транзакцій Казначейства та звіти про використання публічних коштів; 2) модуля «Прозорий бюджет», на якому відображатимется інформація щодо прозорості бюджетних процедур та працюватимуть інструменти аналізу та контролю бюджету громадянами.

Наступним етапом запуску порталу стане листопад 2015 року, коли на порталі почне оновлюватись інформація про використання коштів Державного бюджету та місцевих бюджетів, державного соціального страхування та Пенсійного фонду. З січня 2016 року Уряд планує розпочати публікацію про використання коштів підприємств державної та комунальної власності, а з серпня 2016 – інтегрувати до порталу Інформаційно-аналітичну систему «Прозорий бюджет».

Єдиний веб-портал використання публічних коштів створений з метою запобігання корупції через радикальне збільшення прозорості використання коштів, а також з метою донесення до громадян бюджетної інформації у зручному та зрозумілому вигляді. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ