Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вагома проблема для України – відтік трудових емігрантів

Від зростання офіційних показників рівня зарплат реальний добробут більшості громадян України не покращується. Уряд Гройсмана скорочує фінансову допомогу для незаможних домогосподарств. Головна причина економічних негараздів не стільки корупція, як непрогнозована діяльність державних чиновників.

Фактор, який спричиняє трудову міграцію, – відмова уряду Гройсмана контролювати українське виробництво і ціноутворення на продукцію. Світ увійшов у нову еру відновлювальної енергетики. Путін попередив своїх підданих, щоб у наступному році добра не чекали. Президент США у січні 2018 року оголосить «Список кремлівських злочинців».

При уряді Гройсмана «Індекс олів’є» знову здорожчав

За аналогією з американським «Індексом бігмаку» та українським «Індексом борщу» для підрахунку забезпеченості громадян також застосовують і міжнародний «Індекс олів’є». Як з’ясувалось, в Україні він подорожчав на 23,3%. У порівнянні з 2016 роком український «Індекс олів’є» зріс у ціні на 9,2%, а в порівнянні з 2015 роком – 35,5%. Тепер вартість інгредієнтів, із яких можна приготувати велику миску олів’є (10 порцій), залежно від регіону середньостатично буде коштувати від 90 до 105 гривень

Українці почали отримувати менше субсидій для ЖКП

Порівняно з відповідним періодом 2016 року, середній розмір субсидій для оплати ЖКП у листопаді 2017 року зменшився на 51,1% – до 540,3 грн. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.

У листопаді 2017 року субсидії для оплати ЖКП отримали 6631,7 тис. домогосподарств або 44,3% від загальної кількості домогосподарств країни: із них 37,9% – це домогосподарства з однієї особи, 28,3% – із двох, а решта – із трьох і більше осіб. Всього за період січня-листопада 2017 року українцям призначено субсидій на суму 3 млрд 677,4 млн гривень. У відповідному періоді 2016 року цей показник становив 4 млрд 452,9 млн гривень.

Україні недоплатили 60% траншу

ЄС 22 грудня здійснив Україні виплату другого траншу – 2 мільйони євро – із передбачених 5 мільйонів євро для підтримки реформи в енергетичному секторі. Недоплата 3 мільйонів євро відбулась через повільний прогрес у виконанні українських реформ. Зазначена програма допомагає Україні зменшити забруднення навколишнього середовища, пов’язане з виробництвом електричної енергії, сприяє реформуванню ринку електричної енергії, допомагає покращити якість нафтопродуктів та підтримує створення запасів нафти і нафтопродуктів. Загальний бюджет програми становить 45 мільйонів євро.

Хюг Мінгареллі, посол ЄС в Україні, закликав Київ пришвидшити реформи у цих сферах з метою забезпечити цілковиту й невідкладну імплементацію закону «Про регулятора ринку» та закону «Про ринок електричної енергії».

Не така страшна та корупція, як про неї говорять

Економіст Андрій Новак заявив, що не корупція є головною перешкодою для розвитку економіки України. Експерт вважає, що для покращення економічних показників необхідно на постійно забезпечити дві складові – професійно-стабільну політику уряду і прогнозовану діяльність Національного банку України. Саме відсутність зазначених складових є головною перешкодою для притоку зовнішніх інвестицій та інтересу внутрішнього бізнесу вкладати кошти у розвиток країни.

Фактори запобігання трудовій міграції з України

Підступно користаючи із руско-української війни, країни у Східній Європі терміново будують підприємства із розрахунку на трудову міграцію з України. В українському уряді вважають, що є два чинники, які можуть запобігти трудовій міграції – створення соціальної інфраструктури та залучення інвестицій для малого і середнього бізнесу, а середня зарплата повинна бути не меншою 16 тисяч гривень у місяць.

Проте в уряді замовчують, що саме недолуга урядова політика – втрата державного контролю над виробництвом продукції та її ціноутворенням і якістю – призвели до активізації трудової міграції. При уряді Гройсмана не допоможе і середня зарплата у 40 тисяч гривень, якщо виробник і реалізатор можуть безконтрольно закладати у вартість товару будь-яку прибутковість –  навіть і 500%. Яку маржу прибутку заклали реалізатори у «CHANEL №5», щоби під час різдвяних розпродаж реалізовувати продукт без фінансових втрат за ціною 390 грн, зробивши знижку від попередньої ціни на 83%?

А тим часом у місті Великого Яблука, наприклад, максимально допустима націнка на продукти харчування, яку жорстко контролює державна інспекція, сягає 11% від вартості виробника. І нічого, тамтешні торговці живуть собі заможно, як у Нью-Йорку.

Завершення ери бензинових двигунів

Автогігант «Volkswagen» підписав угоду про відкриття у США мережі електричних заправок. До червня 2019 року компанія «Electrify America», яка належить «Volkswagen», має намір збудувати у 17 найбільших містах США 2800 станцій зарядки для електрокарів. Вартість проекту – $2 млрд. Це дрібна сума у порівнянні зі штрафом у в $20 млрд, який в лютому 2017 року змусили заплатити «Volkswagen» через гучний «дизельний скандал».

Конкурент «Volkswagen» – компанія «Tesla» – пообіцяла встановити 10000 своїх суперчарджерів та розширити мережу звичайних електрозаправок до 15000 одиниць. Перші з новозбудованих суперчарджерів відкрили у листопаді.

Австрійський новорічний «сюрприз» для Кремля

Черговий фатум для «Газпрому»: Австрія – ключовий партнер РФ на європейському ринку газу – почне закуповувати катарський скраплений природний газ (СПГ). Постачати продукт на європейський ринок буде компанія «Qatargas-4». Щорічно Відень буде закуповувати 1,1 млн тонн СПГ або 1,52 млрд кубометрів газу, а постачання катарського СПГ розпочнеться у січні 2019 року.

Міжнародне енергетичне агентство у своїй щорічній доповіді «World Energy Outlook 2017» прогнозує, що у 2020-2040 роках постачання СПГ на газовий ринок Європи поетапно зросте у 160 разів і поступово витіснить газ магістральних трубопроводів.

Кібер-удар у відповідь

Розвідувальне британське агентство, яке розташоване у курортному місті Челтнем, розробило кібер-зброю високої складності та з потужними можливостями, яке будуть застосовувати в Інтернеті для боротьби з рускими ботами та професійними кібер-шпигунами.

Військові технології США

Інженери американської армії створили для Корпусу морської піхоти технічному можливість друкувати на 3D-принтері безпілотні літальні апарати на місці бойових дій для підтримки батальйонів, взводів і окремі групи солдатів. Зазначені безпілотні літальні апарати відтепер можна створити впродовж доби. У найближчий час військові інженери ще більше скоротять час виготовлення дронів у бойових умовах, створивши цифровий каталог комплектуючих для різних функцій БПЛА. Із каталогу можна буде просто вибирати потрібні комплектуючі і налаштувати їх для заданої місії.

Лихе попередження від кремлівського диктатора

Путін зустрівся у Кремлі з провідними бізнесменами і під час закритої частини зустрічі повідомив, що у 2019 році бізнесу буде непереливки. Він так і сказав: «Потрібно готуватися до того, що наступний рік буде гіршим від теперішнього. Просто нема підстав для покращення, розумієте?»

Минулий тиждень – фатально-повчальний для Москви

▪ Закордонні видання – «The Local», «The Financial Times», «The American Interest» та інші – вважають, що завдяки наполегливості українського «Нафтогазу» Стокгольмський арбітраж вибив із рук Путіна енергетичну зброю – газ – якою Кремль залякував і шантажував цивілізований світ із метою економічного паразитування на добробуті ЄС.

▪ У контексті надання допомоги Україні, у побудові її довготривалих оборонних можливостей для захисту суверенітету і територіальної цілісності, а також для відбиття і нейтралізації подальших зовнішніх агресій, у США прийняли офіційне рішення постачати Україні летальне озброєння, включно з протитанковими ракетами «Javelin».

▪ До «Списку Магнітського» Мінфін США вніс нових п'ятьох громадян РФ і має намір у подальшому активізувати колекціонування осіб, які причетні до порушення прав людини. Особливо тепер образливо Кадирову, якого позбавили віртуальної комунікації із чотирма мільйонами його адептів. Усього до «Списку Магнітського» поки що внесли майже 200 осіб і понад 400 фірм та компаній.

▪ Вперше в історії ЄС санкції проти РФ європейські лідери запровадили без суперечок і обговорень, а це свідчить про факт, що негідництво руских уже викликає оскому навіть і серед ялових політиків ЄС. Європейські санкції будуть діяти до 31 липня 2018 року.

Президент США оголосить «Список кремлівських злочинців»

До кінця січня Білий Дім представить Конгресу США «Кремлівську доповідь» – перелік близького оточення Путіна, стосовно яких згодом – після 9 лютого – можуть запровадити санкції. Про це повідомив Деніел Фрід – експерт вашингтонського аналітичного видання «Atlantic Council» і екс-координатор санкційної політики Держдепартаменту США. Складання переліку путінських близьких прибічників передбачене законом «Про протидію противникам США за допомогою санкцій» (CAATSA), який 2 серпня 2017 року підписав президент Дональд Трамп.

Деніел Фрід зазначив, що потрапляння у цей список не означає, що проти конкретно взятих руских відразу будуть автоматично запроваджені санкції, як також і те, що санкції таки запровадять. У разі, якщо стосовно фігурантів кремлівського списку будуть запроваджені санкції, тоді, окрім заборони на в'їзд у США, вони втратять і доступ до банківських рахунків, якщо трансакції банку, який зберігає їхні заощадження, відбуваються через США. Те саме буде стосуватись і європейських банків.

Зрозумілою мовою це означає, що США взяли на себе історичну місію конфіскувати в путінського оточення тяжко нагромаджені статки. А водночас і понизити статус самого Путіна напередодні виборів на РФ, який не зуміє захистити свою камарилью і постане у непривабливому образі слабкого вождя.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ