Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відтепер НАНЦ вивчатиме Антарктиду з космосу

Як повідомили у прес-службі МОН України, в Україні планують створити карту Антарктиди на основі космічних знімків у просторово-часовій динаміці.
Відтепер Національний антарктичний науковий центр вивчатиме Антарктиду з космосу

Це передбачає меморандум, підписаний між Національним антарктичним науковим центром (НАНЦ) МОН та міжнародною компанією EOS DATA ANALYTICS, INC, що займається комплексним аналізом даних з космічних систем.

Проект включатиме моніторинг льодового покриву Антарктиди, ʺцвітінняʺ моря, поширення рослинності на континенті тощо. Підписаний меморандум є прикладом першого в Україні державно-приватного партнерства щодо вивчення Землі з космосу.

ʺНа станції ʺАкадемік Вернадськийʺ ми вже в партнерстві з бізнесом досліджуємо океан, нам бракувало лише погляду згори, звідки можна моніторити процеси великого просторового масштабу. Тепер завдяки ЕОС ми отримали можливість бачити Антарктиду одночасно ще й з космосу. Тож наше розуміння Антарктики та через неї загалом планети Земля стане значно глибшим та повнішим. Я дуже радий, що в Україні народжуються та працюють такі високотехнологічні сучасні компанії, саме за ними майбутнє країниʺ, – розказав в.о. директора НАНЦ Євген Дикий.

Він окремо зауважив, що досить знаковим є підписання Меморандуму саме до ʺдня народженняʺ станції – якраз 6 лютого 1996 року британська антарктична станція ʺФарадейʺ стала українською та отримала назву ʺАкадемік Вернадськийʺ.

ʺАнтарктида має величезний потенціал, який на сьогодні все ще недостатньо вивчений, але вже зрозуміло, що там зберігається стратегічний ресурс нашої планети. Діяльність ЕОS як соціально відповідальної компанії співпадає з екологічною спрямованістю дослідницьких проектів, які ведуть українські науковці в Антарктиді. Ми доповнимо поточні та перспективні дослідження даними супутникового моніторингу, що розширить можливості та додасть новий, ʺкосмічнийʺ, вимір науковим проектам. Ну і тепер ми з впевненістю можемо сказати, що технології ЕОS працюють на усіх без винятку континентахʺ, – зазначив СЕО та засновник компанії EOS Макс Поляков.

Очікується, що перші результати співпраці можна буде побачити вже в березні цього року.

Нагадуємо, що 2019 року зимувати на станцію ʺАкадемік Вернадськийʺ вирушать 10 чоловіків та 2 жінки – конкурсна комісія визначила основний склад 24-річної Української антарктичної експедиції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ