Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Володимир Гройсман: Реформа децентралізації потребує продовження і захисту

Реформа децентралізації, розпочата 5 років тому, потребує продовження й захисту, оскільки її здобутки можуть бути перекреслені. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час XV Українського муніципального форуму.

Форум проходить в Одесі. Глава Уряду відвідав захід в рамках робочої поїздки до регіону. Його делегатами стали близько 500 представників муніципалітетів з усієї України та керівники об’єднаних громад. Одеський регіон – один з лідерів за темпами зростання місцевих бюджетів. Так, у січні-квітні поточного року зростання доходів місцевих бюджетів склало майже 20%. В області сформовані 28 громад, які покривають третину території регіону і в них проживають 13,2% населення. Найбільшими є Балтська і Куяльницька громади. Вони мають прямі відносини з бюджетом. Так, обсяг лише освітньої та медичної субвенції для Балтської громади склав 67 млн грн.

Як наголосив Володимир Гройсман, оновлення системи місцевого управління, а отже й філософії управління державою – стало ключовою ідеєю його роботи в Уряді навесні 2014 року. Саме тоді з’явилося вікно можливостей змінити багаторічну практику безпідставного блокування коштів муніципалітетів, щорічного навідування місцевих голів до Києва з проханнями вкласти в держбюджет допомогу для вирішення тих чи інших питань окремих територій. До 2014 року місцева влада могла лише мріяти про будівництво доріг, лікарень, шкіл, садочків. В 2013 році загальний обсяг місцевих бюджетів розвитку складав всього 8,6 млрд грн. Зараз цей показник співставний з бюджетами розвитку міст-мільйонників – Харкова та Дніпра. Загалом по країні бюджети громад зросли в 4 рази. Реформа дозволила не тільки наповнити бюджети, а й забезпечити доступність адміністративних послуг. Центр надання адмінпослуг є сьогодні у кожній громаді, а кількість послуг, які люди отримують не виїжджаючи зі своїх населених пунктів, сягає 500.

ʺСьогодні відчуваю себе мером усієї України. Я прийшов на посаду віце-прем’єр-міністра у 2014 року для реформи децентралізації влади. В той момент нам нав’язували ідею федералізації країни – її розколу і зникнення. Але ми – сотні і тисячі місцевих лідерів – почали реальні зміни у самій системі місцевого самоврядування, – сказав Володимир Гройсман. – До реформи, до 2013 року, бюджети громад були касами з видачі зарплат. Бюджети розвитку тоді дорівнювали нинішнім бюджетам розвитку Харкова і Дніпра. Ми змінили цю систему. Але чи всі ми усвідомлюємо, що ми ще не пройшли точки неповернення? Я бачу реальні загрози децентралізації. І ми не маємо права відмахуватися від проблем. Ми маємо завершити реформу і зробити її ефективною. Реформу треба захистити, нову систему управління треба захиститиʺ.

Глава Уряду наголосив, що реформа дає людям більше можливостей – в тому числі можливостей впливати на кошти, які передані в рамках реформи. А керівники стають інструментом професійної реалізації всіх важливих програм.

ʺЩо я пропоную далі? Внести пропозиції щодо змін до Конституції в частині місцевого самоврядування. Це основа основ. Так ми зможемо гарантувати незворотність реформи місцевого самоврядування. Закликаю до широкого обговорення відповідного законопроекту, який ми готові оприлюднити на Урядовому порталіʺ, – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що принципи законопроекту – повсюдність влади, закріплена фінансова спроможність громад, формування виконавчих комітетів на виборчій основі, а не шляхом призначення чиновників з Києва. Це дасть можливість ефективно керувати районами. ʺДруга позиція. Малі міста. Ми бачимо, що великі мегаполіси мають ресурс. Ми бачимо реальний ресурс у великих об’єднаних громад. А є ті громади, які ще не об’єдналися. Цей процес треба завершити до чергових місцевих виборів. Підкреслюю: чергових!ʺ – сказав Володимир Гройсман.

За його словами, до 1 січня 2021 року потрібно, аби районні центри і міста районного значення отримали статус об’єднаних територіальних громад. ʺМи покажемо на власному досвіді, що таке децентралізація. Ми змотивуємо об’єднуватися і стати сильнішимиʺ, - сказав Глава Уряду.

Окремо він вийшов з ініціативою підтримки невеликих населених пунктів. ʺУряд також виходить з ініціативою перерозподілити кошти Держфонду регіонального розвитку і направити 3 млрд грн на невеликі міста, які поки не мають власного ресурсу розвитку. Це буде справедливо, і це буде реальною опікою невеликих населених пунктівʺ, – сказав Прем’єр-міністр.

Найбільш революційною, на думку Глави Уряду, є й інша ініціатива – з січня 2020 року скоротити на 50% облдержадміністрації і райдержадміністрації. Особливо там, де в районах на 100% сформовані об’єднані громади.

ʺЗнаю, що це довгоочікуване рішення. Це дозволить тим районам, де вже функціонують повноцінні громади, жити за новими стандартами і управлятися тими людьми, яких люди на місцях знають. Я не хочу призначати людей на місця, бо я їх не знаю, – сказав Володимир Гройсман. – Але я залишаюся партнером громад, і готовий захищати їхні інтересиʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ