Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Володимир Зуб розповів, у чому небезпека кору

Сьогодні, 7 лютого, під час зустрічі з журналістами начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб нагадав усім присутнім, у чому небезпека кору.
Прес-конференція щодо ситуації із захворюваністю на кір у Львові та додаткових заходів з вакцинації дітей шкільного віку. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Прес-конференція щодо ситуації із захворюваністю на кір у Львові та додаткових заходів з вакцинації дітей шкільного віку. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

“Сьогодні шириться безліч недостовірної інформації щодо вакцинації від кору. Тому варто ще раз нагадати, що таке кір і яка його небезпека.

Як відомо, кір — це висококонтагіозне захворювання, тобто легко заразне. Всесвітня організація з охорони здоров’я говорить про те, що на одного інфікованого ГРВІ припадає четверо з його оточення, яких він може заразити.

Ліків від кору не має, лікування є симптоматичне, - Володимир Зуб

У той же час, якщо мова йде про людину хвору на кір, то вона може заразити 16-18 невакцинованих людей. Своєю чергою ці 16-18 потенційно інфікованих можуть поширити кір ще на таку саму кількість людей. 

Важливо знати і розуміти, що в цього захворювання період заразності аж вісім днів. І ця заразність триває упродовж чотирьох дні з моменту висипки, коли вже чітко зрозуміло, що це - кір, і проводяться заходи ізолювання. Але також ця заразність є чотири дні до висипки, коли є тільки катаральні симптоми — закладеність носа, підвищена температура тощо, що зазвичай трактується як ГРВІ. 

Не забуваймо про те, що за статистикою 9 з 10 дітей, які були в контакті з інфікованим, захворівають. У цьому і полягає головна небезпека кору — він легко передається він невакцинованої людини до невакцинованої", - наголосив Володимир Зуб.

У Львові з 18 лютого масово вакцинуватимуть дітей від кору

Динаміка захворюваності на кір така:

2017 рік : Україна — 4 578, Львів — 280 випадків.

2018 рік: Україна — 54 481, Львів — 3 207 випадків.

2019 рік (січень): Україна — 11 757, Львів — 972 випадків.

На Львівщині минулого тижня зробили 6600 щеплень, - Андрій Васько

За даними МОЗ, по Україні лише в січні від кору померло п’ятеро людей. А загалом в Україні з 2018 року від кору померли 27 осіб. У Львові за останні півроку внаслідок захворювання померло 2 людини: 3-річна дитина та 36-річна жінка. Зауважимо, що вони мали хронічні захворювання та не були вакциновані. 

За словами Володимира Зуба, у Львові за 2017-2019 роки не було зафіксовано жодної негативної реакції на вакцинацію. Тому медики вкотре закликають батьків дати згоду на вакцинування дітей.

"Місцева реакція може проявлятись у вигляді незначного почервоніння чи підвищення температури, або ж легкого висипу. Але, такий висип не заразний.  Тому не хвилюйтесь про поствакцинальну реакцію. Хвилюйтесь про ризик, який несе відмова від вакцинації”, – закликав до вакцинування Володимир Зуб. - Також ми намагаємось зв’язатись також з кожною сім’єю, де є усиновлені діти. Провели вже понад 9 тисяч таких зустрічей, і близько 4 тисяч сімей вдалось переконати. Але ми розуміємо, що цього не достатньо”, – додав посадовець. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ