Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вона не працює: коаліційну угоду виконано лише на 40-50%, – експерт

«Перед останнім сесійним засіданням (у червні. – Гал-інфо) Національна рада реформ надавала інформацію, що угода виконана на 39%. За останній сесійний тиждень якогось серйозного зрушення не було, тому можна чітко сказати, що наразі коаліційну угоду виконано десь на 40-50% від того, що було заплановано зробити впродовж трьох кварталів 2015 року», – сказав у коментарі «Гал-інфо» експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління «Transparency International Ukraine» Ярослав Юрчишин.
фото з espreso.tv

На прохання журналіста «Гал-інфо» експерт РПР зробив стислий аналіз напрямків, реформування яких забуксувало не з об’єктивних, але з суб’єктивних причин – через брак політичної волі вищого керівництва держави чи пасивність координаторів напрямків.

За словами Ярослава Юрчишина, проведення окремих системних реформ – зокрема, реформи державної служби – відстає більше, ніж на півроку.

«Згідно з планом, законодавче забезпечення реформи державної служби та служби в органах місцевого самоврядування мало відбутися ще в грудні 2014 року. Але станом на тепер законопроект 2490 пройшов лише перше читання. Він готовий до другого читання й якихось об’єктивних завад просуванню цієї реформи немає. Так само лише поданий і ще навіть не розглядався законопроект про Кабінет міністрів», – наголосив Ярослав Юрчишин.

Він зазначив, що за деякими напрямками коаліційної угоди закони таки були ухвалені, проте зафіксовані в них норми суперечать передбаченим у коаліційній угоді принципам.

«Ми маємо новий закон про місцеві вибори, але в ньому не виконано положення про відкриті партійні списки, оскільки за новою системою депутати будуть обиратися не за списками, а на округах. Фактично коаліційну угоду в цьому плані перекреслено й шансів щось змінити уже немає», – сказав експерт.

Аналогічна ситуація склалася й щодо закону про судочинство.

«Формально змінено закон про судоустрій, але рівень політичної залежності суддів не тільки не зменшився, але в деяких моментах навіть збільшився, бо президент отримав опосередковану можливість розпускати суди, хоча раніше її не мав», – підкреслив Ярослав Юрчишин.

За його словами, непогані темпи спостерігаються в конституційній реформі, децентралізації та реформі правоохоронних органів. Разом із тим, фактично заблоковано реформування прокуратури.

«На загал виконання коаліційної угоди достатньо слабке. Все залежить від напрямку діяльності та відповідальних за ці напрямки. Скажімо, Єгор Соболєв в напрямку боротьби з корупцією або Віктор Галасюк у напряму розвитку підприємництва працюють системно. Єдина проблема, що в обох цих сферах часто доводиться замість проведення реформ виправляти помилки, допущені внаслідок кулуарних домовленостей або не завжди ефективної роботи уряду», – підсумував Ярослав Юрчишин. 

Розмову вів Сергій Стуканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ