Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВООЗ вперше за 15 років посилила рекомендації щодо якості повітря

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала нові “Керівні принципи щодо якості повітря”, в яких оцінюються граничні концентрації забруднюючих речовин, небезпечні для здоров’я людини.

Цей документ не оновлювали з 2005 року, пише УНН.

При розробці рекомендацій автори вивчили більше 500 наукових публікацій про вплив забруднення повітря на здоров’я людини. Головний висновок — шкода завдається при більш низьких концентраціях забруднюючих речовин, ніж вважалося раніше. За підсумками дослідження ВООЗ запропонувала нові цільові показники якості повітря, скорегувавши майже всі граничні значення за основними забруднювачами.

З усіх видів забруднення в доповіді мова, перш за все, йде про тверді частки: тонкодисперсні (PM₂,₅, діаметр — менше 2,5 мікрометра) і великодисперсні (PM₁₀, діаметр — менше 10 мікрометрів). Для порівняння, діаметр людської волосини — приблизно 50-100 мікрометрів. Це дрібний пил, який утворюється на будівництвах, автомобільних трасах і промислових підприємствах, при спалюванні вугілля. За складом частинки можуть сильно відрізнятися.

У своїх нових рекомендаціях ВООЗ знизила середньорічний безпечний рівень концентрації в повітрі частинок PM₂,₅ у два рази, а частинок PM₁₀ - на чверть. Крім того, у чотири рази знижений допустимий рівень вмісту в повітрі двоокису азоту, яку, зокрема, який викидають в атмосферу дизельні двигуни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ