Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Восени Росія тиснутиме на Україну саме на дипломатичному фронті, - Снєгирьов

Передчасні коментарі про "гарячу осінь" на сході країни, активізацію бойових дій та контрнаступ бойовиків не відповідають дійсності. Таку думку висловив громадський активіст з Луганська, військовий експерт, співголова ГІ "Права Справа" Дмитро Снєгирьов.

Він зазначив, що наразі вже зменшилась кількість обстрілів з боку незаконних збройних формувань по позиціях і збройних силах України. 

"Росія буде тиснути на Україну саме на дипломатичному фронті. Але буде враховувати військовий компонент за сталою формулою: активізація напередодні зустрічі в нормандському та мінському форматі чи будь-якій зустрічі в форматі Волкер-Сурков. Тобто, тих зустрічей, де вирішується доля Донбасу і відпрацьовується дорожня карта у врегулюванні ситуації на Сході.

Зараз Росія намагається схилити Україну до виконання Мінських угод. Невипадково й наші західні партнери наполягають на тому, що Мінські домовленості є безальтернативними і, відповідно, Україна має виконувати взяті на себе зобов'язання. Це, до речі, прозвучало на останньому саміті НАТО.

Щодо скасування виборів на окупованих територіях Сходу, які відбулися одночасно в "ДНР" та "ЛНР". Таким чином Росія намагається уникнути критики з боку західних партнерів, в першу чергу США. А також хоче показати, що вона, як третя сторона конфлікту, дотримується взятих на себе зобов'язань. Адже проведення виборів лідерів самопроголошених республік і місцевих виборів на окупованих територіях є порушенням.

РФ намагається використати тактику "кнута та пряника". З одного боку, Росія демонструє себе як договороспроможну сторону, яка продукує мирні ініціативи. А це, окрім скасування виборів, й поновлення зустрічі в форматі Волкер-Сурков, перемовини Патрушева и Болтона.

А з іншого боку, йде передислокація військової техніки, накопичення її за визначеними ОБСЄ лініями відведення. Утім варто з обережністю ставитись до прогнозів військових експертів і не лише щодо осіннього військового загострення, а й щодо кількості одиниць ворожої техніки.

Кількість бойовиків, які озвучує керівник Генштабу не співпадає з кількістю бойовиків, яку озвучує Головне управління розвідки МО. То які прогнози вони можуть надавати? Вони не можуть порахувати ні кількість техніки, ні кількість бойовиків: вона у них коливається у фантастичних розмірах. Причому ці заяви роблять протягом тижня. А це свідчить про некомпетентність та відсутність координації.

Отож наразі Росія використовує цілу низку важелів впливу на Україну з елементами військового та політичного тиску.

Нагадаю, що впродовж минулої доби, 30 серпня, ситуація в районі проведення операції мала ознаки стабілізації і залишалася цілком контрольованою Об'єднаними силами. Про це повідомив прес-центр штабу ООС", - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ