Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Впровадження дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами

Ураховуючи необхідність запровадження європейського підходу до управління відходами, 20 червня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України "Про управління відходами".

Метою Закону визначено удосконалення системи управління відходами, забезпечення законодавчого та нормативно-правового регулювання відносин у сфері управління відходами з урахуванням вимог відповідних європейських директив, визначення правових, організаційних, економічних засад та механізмів для запобігання або зменшення утворення відходів, сприяння підготовці їх до повторного використання і відновленню як вторинної сировини та енергетичних ресурсів, створення відповідної інфраструктури об’єктів управління відходами; залучення інвестиції для регіонального та місцевого розвитку і поліпшення стану довкілля та здоров'я населення.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію через дванадцять місяців – з 09 липня 2023 року.

Прийнятий Закон розблоковує дозвільну систему, адже в Україні з 2014 року не видаються дозволи на операції з відходами. 

Законом передбачено, що суб’єкти господарювання у сфері управління відходами, тобто ті, які здійснюють господарську діяльність, в результаті якої утворюються відходи (комунальні підприємства, виробники, підприємства, що утворюють відходи, в тому числі небезпечні) зобов’язані мати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів. Порядок видачі, відмови у видачі, анулювання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів затверджується Кабінетом Міністрів України. Видача дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів та надання відмови у видачі здійснюються центральним органом виконавчої влади.

Для отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів суб’єкт господарювання подає до центрального органу виконавчої влади, заяву про отримання дозволу, до якої додаються наступні документи та відомості:

  1. відомості про назву та код відходів згідно з Національним переліком відходів, відомості про їх склад та властивості, обсяги, для яких передбачається здійснення операції з оброблення;
  2. відомості про наявність матеріально-технічної бази для здійснення операцій з оброблення відходів та код здійснення планованої операції відповідно до додатка 1 або 2 Закону;
  3. відомості про питомі та граничні показники утворення відходів у технологічних процесах;
  4. відомості про перелік та опис технологічних процесів, що застосовуються для здійснення операцій з оброблення відходів;
  5. копія розпорядчого документа про призначення відповідальних осіб у сфері управління відходами;
  6. відомості про наявність висновку з оцінки впливу на довкілля - у випадках, передбачених Законом України "Про оцінку впливу на довкілля".

Для операцій захоронення відходів на полігоні додатково до вищезазначеного переліку документів, подаються:

  1. опис гідрологічних і гідротехнічних характеристик місця розташування;
  2. відомості про проектний обсяг видалення відходів та розрахунковий строк експлуатації;
  3. відомості про природно-геологічні характеристики, відомості про техніко-технологічні характеристики видалення відходів;
  4. проект рекультивації, опис заходів і технологій, які будуть застосовані для припинення експлуатації та догляду за полігоном після припинення його експлуатації.

Для об’єкта, на якому планується здійснення операції з термічного оброблення відходів, додатково до вищезазначеного переліку документів подається також план моніторингу.

На основі багаторічного досвіду та фаховості підготовки та подання пакетів документів для отримання дозвільних документів у сфері управління відходами, , експерти Компанії «Центр ЛТД» допоможуть підготувати всю документацію для отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів.

Компанія «Центр ЛТД» є найбільшою в Україні консалтинговою компанією у сфері екології, охорони праці та проектування з 11-ти річним успішним досвідом роботи.

Більше про підготовку документації для отримання дозвільних документів у сфері управління відходами на сайті Компанії за посиланням: center-ltd.com.ua за телефоном +380 96 781 05 37 чи електронною адресою: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ