Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому суди та поліція поблажливо ставляться до "шкуродерів"

Нагадаємо, напередодні Шевченківський районний суд Києва виправдав догхантера Олексія Святогора, якого підозрювали у жорстокому поводженні з тваринами.
Ілюстративне фото.

Гал-інфо вирішило дослідити питання, як українська правоохоронна та судова системи, виконують Закон України "Про захист тварин від жорстокого поводження". Нагадаємо, відповідно до статті 35 за порушення вимог цього Закону винні особи несуть кримінальну, адміністративну та цивільно-правову відповідальність згідно із законом.

Зокрема, стаття 299 Кримінального кодексу України, за жорстоке поводження з тваринами передбачає  штраф від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років. Також можливе обтяжуючі обставини, які караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

  • Всі пам'ятають нещодавню історію мешканця одного з сіл Сокальського району, Юрія Сороки, який закрив півторамісячне кошеня у трилітрову банку. Весь процес він зняв на відео і виклав його в Instagram. Історія викликала великий суспільний резонанс в Україні, поліції знадобилось лише три години, щоб знайти автора даного відео. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через жорстоке поводження з твариною, яке передбачало покарання до трьох років обмеження волі. Згодом поліція закрила кримінальне провадження і склала протокол про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.89 КУпАП, з значно поблажливішим покаранням.

Натомість Сокальський районний суд Львівської області спочатку повернув справу для доопрацювання, оскільки в протоколі не було зазначено часу та місця вчинення правопорушення. Також в протоколі поліції не було зазначено суті правопорушення, а "виявлення фото із зображенням кошеняти в банці не розкриває суті вказаного правопорушення".

А вже через місяць суд прийняв рішення закрити провадження в справі у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

  • Також варто пригадати  випадок, коли двоє львівських підлітків, 15-річний Роман Жеребецький і 16-річний Богдан Тодерюк, викинули з вікна 9 поверху кішку, знявши увесь процес на відео, яке опублікували у соцмережах.

Справа завершилась притягненням до адміністративної відповідальності батьків підлітків, яких оштрафували на 850 грн., за неналежне виконання батьківських обов'язків.

  • Також в Єдиному державному реєстрі судових рішень опублікована постанова стосовно мешканки Львова, яка, "22.01.2020 року о 23.00 год. за адресою: м. Львів, вул. Майорівка, 1 жорстоко поводилась із твариною, вчиняла насильницькі дії та завдала тварині фізичного болю, залишивши собаку на вулиці у холодну пору доби, тобто вчинила правопорушення".

Суддя Личаківського районного суду м. Львова Грицко Р.Р., розглянувши матеріали справи, вирішив, що "у матеріалах справи відсутні будь-які докази, що 22 січня 2020 року була холодна пора доби". І закрив справу у зв`язку із відсутністю складу адміністративного правопорушення.



Загалом мало не щотижня ми отримуємо різні повідомлення про знущання над тваринами. Поліція звітує про успішне виявлення "живодерів", але справи чомусь розчиняються на етапі розслідування чи закриваються під час судових розглядів.

Як зазначив в коментарі Гал-інфо один з зоозахисників: "В цьому немає нічого дивного. Ніхто не буде нищити життя людині через безхатніх собак та котів і удаватись до реальних покарань. Тому і протоколи складають "з помилками", і кваліфікують неправильно, щоб потім можна було "спустити справу".

  • Показовою є також ухвала № 464/6048/20, яку виніс суддя Сихівського районного суду м. Львова, щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Як зазначено в Ухвалі, службові особи Сихівського відділу поліції ГУ Національної поліції у Львівській області не внесли 27.10.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості, за заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.299 КК України, а саме про вчинення невідомою особою дій, щодо жорстокого поводження з твариною (кішкою).
  • 11.03.2020 року суддя Золочівського районного суду Львівської області Бакаїм М. В повернув на доопрацювання в поліцію справу № 445/328/20 про Жорстоке поводження з тваринами. Більше суд справу не розглядав, і якщо вона і повернеться назад "доопрацьована" то буде закрита у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.
  • Справа № 454/4226/20 від 23 грудня 2020 р. м. в якій вбивство двох собак з мисливської гладкоствольної зброї поліція кваліфікувала, як адміністративне порушення. Суд передав справу в Червоноградську прокуратуру, оскільки вбачає, що в порушенні є ознаки кримінального правопорушення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ